16 Mart 2011 Çarşamba

Nerede benim paylaş butonum?

Paylaş butonlarının yerleri belirleme konusunda aslında en doğru kararı arayüz tasarımcılar(User Interface Designer) ve kullanılabilirlik uzmanları verir. Ben sadece paylaş butonları en popüler haber sitelerinde nerelere konulmuş onları göstermeye çalışacağım. Böylelikle en popüler kullanım şekilleri ile bloglarımıza ve diğer içerik sitelerimize yol gösterici olabilirler.
Popüler olan haber sitelerinin Alexa'da üst sıralarda olanlardan belirledim. Sıralayacaklarım daha çok geleneksel medyanın da ağır topları olan şirketlerin web siteleri. BBC, CNN, NYT, The Guardian, WSJ şirketlerinin web sitelerini inceleyeceğim.

BBC 



BBC Online web sitesi paylaş butonlarını içerik başlığının yanında ve yazıların en alt kısımlarında sayfanın altında bulunduruyor.

CNN 
CNN de aynen BBC'nin yaptığı gibi içeriğin başında ve sonunda paylaş butonlarına yer vermiş. Ekstra olarak Facebook Recommend butonunun da görebiliyoruz.



NYT'de paylaş butonumuz sadece yazının başında yer almakta. Yazının alt kısımında paylaşma opsiyonumuzu mailden yana kullanmak zorundayız.

Guardian paylaş başta ve sonda olan paylaş butonlarının yanında Facebook Share, Tweet, Reddit ve Yahoo Buzz butonlarını da yazının başına koymayı eksik etmemiş.








WSJ'de diğer siteler gibi yazının başında ve sonunda paylaş butonlarını eklemiş. Yazının başında ekstra olan Facebook Like buton ve Tweet butonu da yer almakta. Tekrar hatırlayaım Facebook tarihinin en fazla "like" alan haberine sahip olan site WSJ'dir.

Görüldüğü üzere bütün websiteler içeriklerinin sosyal medyada dolaşmasını istemekte ve bunları insanlaraın rahtaça yapabilmesi için paylaş butonlarını bir şekilde ulaşılabilir kılmakta. Genel kullanım yazını başında ve sonunda kullanmak. Bazıları Facebook like ve Tweet butonunu kullanmayı tercih etmiyorlar. Bir kaç yerde okuduğuma göre Facebook Like butonu web sitelerinin açılış hızını düşüyormuş. Nedenlerden biri bu olabilir. Her tarafı buton doldurarak görüntü kirliliği yaratmak istemiyor da olabilirler.

Yine de çıkartacağımız en önemli ders her içerik geliştiricisi en azından paylaş butonlarını bloglarına entegre etmesinin gerekli olduğu. Popüler bir kaç paylaş butonu uygulamasını da ekleyip yazımızı bitirelim. Facebook ve Tweet butonlarını zaten blogger kullanıcıları otomatik ekleyebiliyor ya da Facebook ve Twitter'ın ilgili sayfalarında bulabiliyor. 
  
Share This 

Not: Görseller ile biraz lüzumsuzca şişti yazı sanki ama idare edin artık. Bu seferlik böyle oldu :)
Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası