22 Mart 2011 Salı

Ne bekliyoruz? #3

Ne bekliyoruz? serisinin üçüncü bölümüyle karşınızdayım(Niye böyle yazıyorum bilmiyorum halen.Biraz laylaylom bir açılış oluyor ama idare edin artık) "3-Hakkımda konuşsunlar, geri dönüşleri alayım" kısmı ile ilgili bize yardımcı olabilecek araçları sizler ile paylaşacağım. Ücretli ve Ücretsiz olarak ikiye ayıracağım. Ücretli olanları ise memleketten araçları listeleyeceğim. Yazının sonunda ise ücretli olanların ücretsizlere göre sunduğu temel avantajları yazacağım.

Ücretsiz Sosyal Medya İzleme Araçları 

Addictomatic : Aynı anada bir çok sosyal ağda arama imkanı sağlayan bir araç. Kendimiz için özel arama opsiyonları oluşturabiliyoruz. Aynı anda Friendfeed, Twitter, Youtube, Google Blog gibi aramaları bir arada yapabiliyor olması bizim için gayet avantajlı bir araç olmasını sağlıyor. Tabii olarak analiz yapma gibi bir opsiyonu yok.

Social Mention : Sosyal medya araçlarında arama yapabilen bir diğer araç. Addictomatic'ten en bariz farkları ise sonuçları dışarı aktarabilmesi, en çok etkileşime girdiğimiz kişileri göstermesi, arama sonuçlarına ilişkin anahtar kelimeleri sıralaması. Eğer kendilerini geliştirirseler ilerleyen günlerde ücretli yazılımlara karşı başarılı bir alternatif olabilir kendisi.

Topsy : Zaten daha önce kendisinden bahsetmiş olmama rağmen burada da adını dillendirmek gerekiyor. Bir Twitter arama motoru olarak gayet başarılı bir araç olduğunu bir milyonuncu kez tekrar etmekte beis görmüyor.

Google Alert : Kendiniz ve sektörünüz ile ilgili oluşuturduğunuz anahtar kelimeleri izlemenizi sağlayan Google icadı. Bizim memleket için başlı başına bile yetebilecek bir sosyal takip aracı bile desek yeridir. Google'ın indeksleme hızıyla paralel çalışması bazen bazı sonuçların gelmesini geciktiriyor.

Bu yukarıdakiler hariç Bunları paylaşasım var # 58 (Bedava sosyal medya izleme araçları) yazısını da inceleyebilirsiniz. Farklı alternatifler yer almakta burada olan yazıda da. Bir de yukarıda olan araçları inceledikten sonra Social Media Explorer'in Social Media Monitoring Made Simple yazısına da bir göz atınız.

Ücretli Sosyal Medya İzleme Araçları 

Monitera, Somedya, Boomsonar, Promoqube Sense, Semanticum, SocialTrackers benim bildiklerim bunlar şimdilik. Bazıları hali hazırda sosyal medya danışmalık hizmeti de veren kurumların kendi geliştirdikleri araçlar. Fiyat veya kullanım konusunda bir şey diyemeyeceğim ne yazık ki. Bir tek Monitera'nın fiyatlandırması ve seçenek paketleri hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz web sitelerinden. Diğerleri bu bilgileri vermemeyi tercih etmiş. Bu yüzden çok net yorumlar yapamıyorum konu hakkında. Monitera hakkında şöyle bir yorum yapabilirim öyle "alayım bir deneyeyim neymiş bu" diye bakmak bile ciddi maliyet çıkartıyor kişisel kullanıcıya. Bu yüzden alıp kurcalamak yerine kullananların yazılarını beklemek daha mantıklı.

Serinin diğer yazıları

Ne bekliyoruz? 

Ne bekliyoruz? #1 (İnsanlar benim de sosyal medyada olduğumu duysunlar)

Ne bekliyoruz? #2 (Web siteme trafik sağlayayım.)

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası