4 Şubat 2011 Cuma

Bunları paylaşasım var # 57 (Mısır Krizi)

Mısır'da yaşanan kriz hakkında o kadar çok şey söylendi ki burada yazıp lüzumsuz gürültü yapmayacağım. Bunun yerine konu ile ilgili içerikleri paylaşma yönüne gideceğim. Zaten olanlar hakkında herkes bir fikir sahibi olmuştur.

*Mapping the Protests in Cairo, Day by Day (NYT Graphics) : Mısır'da olan protestoların gün gün nerelerde olduğunu harita üzerinden gösteren bir çalışma. New York Times böyle işleri iyi beceriyor göz atmakta yarar var. Olayların gelişimi hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.

* Visualizing Egypt’s Internet Blackout (Mashable) : Olayların çıktığı sırada Mısır'da kesilen internet trafiğinin görselleştirilmiş hali. Protestoları gerçekleştirmek için insanların sosyal medyayı kullanmasının engellenmesi için yapılan bu uygulama sonuç vermedi olaylar devam etti.

*Egyptian Crisis: The Revolution Will Not Be Tweeted  (Sysomos Blog) : Sysomos bir sosyal medya gözleme yazılımı şirketi olduğunu burada bir kaç kez söylemiştim yine hatırlatmış olayım. Hazırladıkları grafiklerde Twitter üzerinde yerini Mısır olarak tanımlayanlar, en çok tweet atılan günler ve atılan tweetlerde en fazla kullanılan kelimeler grafik ile gösterilmiş.

*Egypt Unrest and the Social Web (Hootsuite Blog) : Hootsuite'in hazırladığı infografikte ise mesaj yoğunluğu, konu ile ilgili popüler hashtaglar ve Mısır vatandaşlarının ocak ayında Twitter kullanımının ne kadar arttığını görebilirsiniz.

*YouTube Trends :  YouTube 25 ocaktan bu yana Mısır ile ilgili yüklenen videoları gün gün playlist oluşturarak sunuyor. CitizenTube  hadisesinden bir süre önce bahsetmiştim. İşte bu kavramı tam olarak karşılayan bir çalışma olduğunu görmemiz gerekiyor. Vatandaş gazeteciliği bunun için önemli YouTube gibi kaynaklar bunun için önemli.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası