30 Ağustos 2010 Pazartesi

Citizen Tube



Katrina Kasırgası'nı hatırlıyorsunuzdur. 2005 ağustosunda Abd'nin canını epey yakmış bir kasırga. Halen bile yaralarını sarmaya çalışıyorlar. 1.800 civar kişinin ölümüne 700 kişinin kaybolmasına yol açan kasırga bir çok yerleşim birimini yok etti.
 
Youtube Katrina Kasırgası'nın anılarını herkesin kendi ağzından anlatabilmesi için Citizen Tube adlı bir kanalını gözümüzün önüne çıkardı bugünlerde tekrardan. Eğer bir konu hakkında kendi çektiğiniz bir videonuz varsa onu CitizenTube Bloga ulaştırırsanız onlar sizi bu kanalda yayına alıyolar ve sizi daha çok kişinin görmesini sağlıyorlar.

Sadece Katrina ile ilgili değil(Pakistan, Meksika Körfezi'nden, vs vs...) bir çok yerden bir çok haberi buradan paylaşabiliyor insanlar, kendi haberine kendi muhabir oluyorlar dertlerini kendi ağzından anlatıyorlar. Bu aralar Katrina Kasırgası'nın tarihine geldiği için bu aralar Katrina üzerine insanlar bir çok bilgiyi paylaşıyor. Bazıları yapılan yeni evleri anlatıyor, bazıları kasırga anında çektiği videoyu yüklüyor, bazıları kasırga anında yaşadıklarını anlatıyor ve dünya ile paylaşıp unutmamalarını sağlıyor bir daha böyle bir şey için hazırlıklı olmaları mesajını vermeye çalışıyor insanlara.

Kanal "Citizen Journalism" kavramını desteklemek için çok uzun süredir yayında. Güncel haberler ve politika üzerine yoğunlaşmış bir içeriği olsa da bu sefer olduğu gibi özel günlerde özel konulara yoğunlaşıyor. İnsanlara özgürce düşüncelerini bir çok kişiye duyurmalarını sağlıyor.

Başka bir ağustos ayında bizi ise bir başka doğa olayı, bir deprem vurmuştu 1999'da. Bu sene haberlerde 3 dakikalık bir konu oldu ve yine yeniden unutulmaya bırakıldı bir köşede. Keşke Youtube gibi bir sosyal ağ biz de kapalı olmasaydı da biz de böyle bir ağdan insanlara söz hakkı sunabilseydik. Keşke insanlara bu olanları unutmamalarını sağlasaydık. Halen geç değil yerel video ağları 12 kasım depremi için böyle bir şey yapsalar insanların anılarını videolaştırmalarını sağlasa, insanları aslında seslerini duyurabilecekleri başka bir mecra olduğuna uyandırabilse. Belki maliyetlidir, belki o anıları anlatacak kişiler çok fazla olmayacak ama denemeden bilinemez. Bizim gibi sansürle uğraşan toplumlara Web 2.0 nimetini kullanmamız gerektiğini unutturmayalım.

Saygılar.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası