8 Ocak 2011 Cumartesi

YouTube seven markalar

Bu konu hakkında bir çok farklı liste bulabilirsiniz. Burada yapacağım liste nedenleriyle beraber hoşuma giden markalar hakkında olacak. Bir kaç sunum veya blog yazısı okudum fakat okuduğum yazılarda viral videolar aracılığıyla patlama yaşamış markalara değinmişler sürekli. Yine sunumlarda veya blog yazılarında medya sektöründe olan markaların çokluğu dikkatimi çekti. Zaten medya sektöründe olan markaların YouTube'da olması kaçınılmaz fakat aslında çok orada olmasını beklemeyeceğimiz markalardan bahsetmeye çalışayım virallere bulaşmadan. YouTube kullanan markalar hakkında bir yazı yazıp içine Tippex veya Old Spice koymayacağım. Old Spice tamda yazacağım yazıya uygun bir marka olmasına rağmen. Viralli bir yazı istiyorsanız Ad Freak'ın YouTube names top 10 brand videos of 2010  yazısı işinizi görür.

YouTube'da var olan bir çok marka var YouTube bunları sponsorlar olarak da sınıflandırıyor bazı durumlarda fakat Redbull gibi sponsorlar altında sınıflandırılmayan kullanıcı markalarda var. Temel olarak Youtube'da viral peşinde koşmadan sadece yaptığı yenilikleri ve etkinlikleri paylaşan markalardan bahsedeceğim. Arada iyi bir reklam çekip bunun viralle dönüştüğü izlediğimiz markalarda olacak.

YouTube'ta var olan bir çok markanın temel özellikleri şunlar: Bu hesaplarını Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal ağ araçları ile ilişkilendirmesi., videoları güncel tutmaları, sponsor etkinliklerini buraya taşıması ve marka adına bütün reklam videolarına kolayca ulaşılabilmesi. (Bu bizim markalarımız biraz örnek olsun arkadaş bir reklam çekiyorsunuz resmi sitenizde bile yok :-) )

Şimdi beğendiğim markalara şöyle bir göz atayım. Bu markaların YouTube kullanım şekillerinden nelerin dikkatimi çektiğini not edeyim.

* Adidas Originals : Adidas'ın aslında bir çok YouTube kanalından birisi Originals kanalı. Kanalın ana sayfası açtığımız zaman reklamlarından hatırladığımız bir görsel ile oluşturulmuş arka plan dikkatimi çekiyor. Bir diğer özellik  ise yukarıda belirttiğim Facebook ve Twitter hesaplarını linkler.  Bu ufak şeyler markanın sosyal medyayı bütün olarak tüm araçları ile aktif kullanmaya çabaladığını ve bunu başarı ile gerçekleştirdiğini gösteriyor diyebiliriz. Yine en son reklamına ilk videoda ulaşabiliyoruz.

* Red Bull  : Red Bull sponsor olduğu sporcular sayesinde belki de YouTube'da var olan markalar arasında en az içerik oluşturma sorunu yaşayan markadır. Adidas Original gibi sponsor olmasa da partner anlaşması olan markanın Red Bull'un diğer hesaplarına bu sayfa üzerinde ulaşmak mümkün değil fakat içerik çeşitliliği ve güncelliği sayesinde "Ulen bu sefer Google'dan bulalım, ne olacak?" cümlesini kurdurdu bana.

* BMW Tv ve Mercedes Benz Tv  : İki Alman markası iki aynı yaklaşım YouTube kanallarına. İki  marka da YouTube kanallarını tv olarak tanımlaması ilginç bir raslantı olmuş. BMW 2010 senesi için bir teşekkür mesajı ile karşılıyor bizi Mercedes Benz ise sponsoru olduğu New York moda haftası videosu ile karşılıyor bizi. BMW BMW.tv'nin reklamını ön plana çıkartırken Mercedes ise diğer sosyal ağ hesaplarına link vererek sosyal ağlar arası entegrasyonu sağlama çabasında.

* Nokia  : Tasarım olarak yukarıda olan markaların önünde olduğu görünen Nokia sponsoru olduğu Tron Legacy'i ile kanalı renklendirmeyi başarmış. Yine sosyal ağlara linkler gözümüzün önünde entegrasyon peşinde Nokia.

* Smirnoff  : Tasarım açısından yine başarılı gözüken (bu konuda yapabileceğim yegane teknik yorum bu  :-)) bir sayfaya sahip. Bir diğer güzellik ise içerikleri arasında yer alan sanatçı röportajları. Bu röportajların içerik stratejisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yine sosyal ağ sayfalarına bu sayfadan ulaşmak mümkün.

* Burton :  Basit bir tasarım ile nasıl bir YouTube kanalı oluşturulur onu Burton markası ile görüyoruz. Yakın zamanda sponsor oldukları Avrupa Açık Snowboard şampiyonası videosu ile bizi karşılıyor. Sponsor oldukları etkinlikler her markanın içerik stratejisinde önemli bir yer kaplıyor aynen burada olduğu gibi. Burton ne markası diye merak ederseniz snowboard ekipmanları üreten bir marka. hayatımda snowboardın yanından geçmemiş olsam da bu markanın yaptığı ürünleri çok beğeniyorum nedendir kar bile sevmem arkadaş. Hele kış olimpiyatlarında ABD snowboard takımı kıyafetleri çok acayip arkadaş. Resmi site burada :)

Şimdi burada tasarım deyip durdum aklınıza en iyi tasarımlı Youtube sayfaları diye bir şey geldiyse onun içinde sizi şuraya alayım.  Gördüğünüz gibi her şeyi düşünüyorum :-)

Atladığım güzel sayfalar var ise yorum kısmı herkesin kullanımına açık.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası