7 Ocak 2011 Cuma

Malzeme bu!

Sosyal medya Türkiye'de çok yeni bir şey geyiğinden siz de sıkılmadınız mı? En azından ben sıkıldım. Zaten artık yeni falan da değil. En popüler sosyal ağların tamamında kampanyalar yapıldı en az birer kez.

Şöyle bir örnek vereyim. Türkiye'de olan marka Facebook fan sayfası sayısı 136. Bu sayı Socialbakers'ın listesine göre ABD'de olanlardan fazla. Şimdi kimse insanların fan sayfası açmakta bu kadar meraklı olduğu bir yerde sosyal medyanın yeni bir şey olduğunu veya "el yordamı ile öğreniyoruz biz bunu" deme şansı yok. Zaten el yordamı diye bir şeyde yok, blog yazmıyorlar ki bir çok bu serzenişte bulunan kişi sosyal medya ile profesyonel ilgilenerek bu işten para kazanıyor. Zaten bir çoğunun yabancı dil becerisi de yüksek,okuyup öğreniyorlar her şeyi Abd'de olduğu gibi olsun istiyorlar.

Sosyal medya yeni değil artık. Elinde olan kullanıcı bu, iki seçeneğimiz var ya bu kullanıcıların yabancı kullanıcılara benzemesini bekleyeceğiz ya da bu kullanıcılara göre iş yapmayı öğreneceğiz. Arkadaşlar mal bu bu elinizden gelenin en iyisi sızlanmaksa "sosyal medya çok yeni bir şey "diye, boş verin uğraşmayın artık. Sosyal medya sizin için hep yeni kalacak siz hem yeni şey yüzünden tatlı canını sıkacaksınız.

Memleketimin sosyal medyası böyle arkadaş kullanıcıyı anlaman gerek 22-23 milyon Facebook kullanıcısı, 2-3 milyon Twitter kullanıcısı, 10- 15 bin  Friendfeed kullanıcısı, bir sürü blogger işte bu adamları yabancılar gibi olmasını bekliyorsak olmayacak emin olun, bunu biliyorsunuz siz de zaten. En azından ben böyle olmadığını blogu yazmaya başladığım 6. ayda anladım. Profesyoneller bu işin içinde her şekilde anlamaları gerekli. Bizim insanımız Facebook'ta foto yüklemekten, dünya görüşünü anlatan videoları paylaşmaktan bir de sosyal oyun oynamaktan başka bir şey yapmıyor.(O kadar ki bir çoğu mesaj bile atmıyor Facebook'ta duvarlara sığmıyor taşıyorlar). Twitter'da bol rt biraz da yüksek perdeden tespit yapıyorlar. Bloggerlar önemli hissetmek istiyor başka bir durum yok. Kimse yabancılara benzemeyecek olan bu, fazlası da olacak mı belli değil.

Kimsenin yaptığı işe saygısızlık ettiğim yok sadece sızlanmayın, artık yetmez mi? Malzeme bu en iyi yemeği yapmak sizin elinizde. Bizim Facebook üyelerimiz kadar nüfusu olmayan Hollanda'da he hafta süper işler çıkıyor sosyal medya reklam vesaire üzerine. Artık kendi sosyal medyamıza uygun işler yapalım ne olur? Sağdan soldan devşirdiğimiz işleri buraya uyarlamayalım. (Hollanda şöyle büyük ülke gayri safi milli hasıla geyiğine girmeyin arkadaş yine sızlanmayın :-))

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası