19 Ocak 2011 Çarşamba

İsteyenin bir yüzü ...

Bir çok blog yazarından bir çok kez bir şeyleri ücretsiz tanıtmaları istenmiştir. Benden bile isteniyor ki yüksek trafikli bloglardan neden istenmesin? Bu istekleri yaparken bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekli elbette. İş "isteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü" kavramından bir uzak ne yazık ki. Ayrıntıların aklıma gelenlerini burada bir liste haline getireyim.

* Blogun içeriğinin dışında bir şey yapmasını istemeyiniz. Örneğin yemek bloguna gidip "bir hiltimiz var onu kullanıp deneyimlerinizi yazın" demeyiniz.

* Blogun tanıtım yazılarını hatır gönül ile yazdığını düşmeyiniz. En azından ben hiç bir yazımı hatır gönül ilişkisi ile yazmıyorum hatta tanıdığım kişilerin işlerini burada yazmamaya çalışıyorum. Bu durum bir anda ters tepebilir. Hem benim hem de iş sahibinin canını sıkabilir. Adam kayırdığımı düşünmeye başlanabilir. İlerleyen zamanlarda çok iyi bir iş yaptıklarında bu durum yüzünden işin hakkını veren yazılar yazamayabilirim.

* Blogların yazarlarını küçümsemeyin. Bir blog günde 3 kişi tarafından bile okunuyorsa değerlidir. Trafiklerini veya yazdıkları sizin görüşlerinize uymuyor diye küçümseyip onlardan uygunsuz bir dille bir şeyler istemeyin. Bir anda istediğiniz şeyi yanlış anlayabilir ve sadece bunun üzerine koskoca olumsuz bir yazı yazabilir. Böyle onlarca blog yazısına denk gelebilirsiniz.

* Blogu okuduğunuz hissettirin. Zamanınız yoksa bile en azında 2-3 yazısını okumak için zaman ayırın. İsteklerinizin karşılığınızı alıp alamayacağınızı anlarsınız böylelikle.

* İmalarda bulunmayınız. Bir insan kişisel düşüncelerini yazmak için blog tutar. Belli bir tarzı vardır iyidir veya kötüdür kimseyi ilgilendirmez okursunuz veya okumazsınız. Örneğin bir istekte bulunurken şöyle bir cümle kurmayınız "Tarafsız bir şekilde görüşlerinizi bildiriniz". Kusura bakmayın bu cümle düpedüz "her zaman yazdığınız gibi değil bu sefer biraz daha tarafsız yazınız" iması yapmaktadır. Yapmayınız ters bir blog yazarına denk gelirsiniz sizi yerin dibine sokar.

* Blog yazarının yazmasını istediğiniz konuya hakimiyetini iyi anlamaya çalışın. Herkes bir konuda uzman olacak değil ya şu konuda görüşünüzü alalım" dediğiniz konu hakkında bilgisi olmayan bir yazardan bir şeyler kazanamazsınız. Tabii amacınız ismimiz bloglarda görünsün biz de bunları patronlara gösterelim ise o başka bir konu.  
 
* Basın bülteni yayınlayıp yayınlamadığına bakınız. Çok zor değil aramaya inanınız.

Dönüp dolaşıp iş "blog yazarını iyi tanıyın" öğüdüne geliyor. Her blog yazarının blogu değerlidir bloglarında sadece kendi istediği şeyler olsun ister. Başkaları tarafında dayatılan konularda yazmak yerine onlara bir şeyleri önermeyi denemeniz her zaman için bu konuda daha başarılı olmanızı sağlayacaktır muhtemelen.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası