3 Aralık 2010 Cuma

Dayanamayıp düşenler (Amazon ve Tableau)

Wikileaks olayını anlatacak değilim kimseye. Zaten herkes neyin ne olduğunu biliyor. Elbette duruma getirilen eleştiriler var. Onları da yazacak değilim sadece bu işe başlar iken Wikileaks'in yanında olanların ilerleyen günlerde bırakmasına verilecek tepkileri ve bu destekçilerin düştüğü zor duruma, bir göz atacağım. Bu durum destekçileri için ciddi krizlere yol açabilir. Olaylara değinmek lazım diye düşündüm.

İlk düşen Amazon oldu. Amazon Wikileaks'e serverlerı kapattı. Daha sonra Wikileaks Top 3 yazısında da bahsettiğim Tableau Software baskılara dayanamayıp Wikileaks'e sağladığı hizmeti sonlandırdı. Bu durumlar elbette sosyal medyada çok aktif olan Wikileaks takipçilerinin tepkisini çekti. Amazon için boykot kampanyaları başladı bile. Tableau ise yazdığı blog yazısının yorum kısmında ciddi tepkiler çekti. Her iki durumda gelen tepkiler çoğunlukla "bir daha sizin hizmetinizi" kullanmayacağım oldu. İki şirket açısından olaya bakmaya çalışayım.

Amazon bu işin nereye gideceğini ön görmek zorundaydı. Daha önce yayınladıkları ortada iken Wikileaks'in bu işine baştan girmemeyi seçebilirdiler. Herşeyden önce bir markanın kendini siyasi çekişmelerden koruması lazım. Asla taraf olmamalı. Hatta Wikileaks'ın bile bir tarafa çekileceğini düşünmeliydi. Eğer Wikileaks'e taraf olmanın markaya zarar vereceğini düşünüyorsa baştan işe girmeyecekti. Ne yazık ki Wikileaks takipçileri başlarına BP'nin başına örülen çoraptan farksız bir çorabı onlarında kafasına da örecekler. (Ticari olarak değil fakat dijital dünyada markanın adının geçtiği bir çok uygunsuz haber ile karşılaşabiliriz) Şimdi ise Wikileaks karşıtı bir duruma düştüler baştan bu durumu tahmin etmek bu ölçekte bir marka için zor olmamalı

Tableau Software ise Amazon'un yanında mahalle bakkalı seviyesinde bir şirket. Yeni kurulmuş yararlı bir veri işleme ve görselleştime hizmetleri var. Herkese açık ücretsiz bir versiyonu da var bu hizmetin. Şirket ve hizmet daha çok bilimsel araştırmalarda kullanılmak için tasarlanmış. Yani bir şekilde özgür düşüncenin ve Wikileaks takipçilerinin aralarında yoğun olduğu bir kesimin kullanımında. Bu durumdan sıyrılmak için şu an pek bir şey yapıyor görünmüyorlar. Blog yazılarının altında olan yorumlara müdahale etmiyorlar. Keşke yorumlara kapalı bir yazı yazsaydılar en azından. Bu durum onları ciddi yaralayacak. Kolay gelsin demekten başka diyeceğim yok. Keşke direnseydiler bu bana göre onlara ciddi fayda sağlardı. Verilerin gerçeği ortaya çıkarmak için kullanıldığı düşündüğümüz dünyada talihsiz bir hareket.

İki durumda çok yeni olduğu için izleyip neler olduğunu göreceğiz. Sosyal medyada itibar yönetimi için bize başarılı veya başarısız örnekler verecekler mi onu göreceğiz.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası