29 Kasım 2010 Pazartesi

Wikileaks Top 3

Wikileaks ne olduğunu anlatmaya gerek yok. Sadece bu gün konunun data journalism ve data visualization kısmına ait şeyleri paylaşacağım. yazışmaların anlam ve önemli hakkında bir şey yazmak gerekli olsa da burası tam olarak yeri değil. Belki bütün belgeler açıklandığı zaman anlatığım kadarıyla bu işten bahsedeceğim.

Neyse bana göre bu konuda bugün ve dün ortaya çıkmış olan 3 güzel inforgrafiği burada sıralayayım. İyi kötü sırası yoktur.

Guardian : (Where at the Wikileaks cable from? Wikileaks yazışmaları nereden geliyor?) Konu ile ilgi Guardian Data Bog yazısı



Der Spiegel US- Botschafsdepeschen (Birleşik Devletler Elçilik yazışmaları)müthiş olmuş inceleyin tarihlere göre bir animasyon da oluşturmuşlar aynı zamanda.


 Wikileaks sitesinde olan grafikler. Tableau Software yardımıyla düzenlenmiş bu grafikler. Tableau interaktif grafikler düzenlememize yarayan bir yazılım. Ücretsiz olarak da kullanılabiliyor.  Aşağıda olan grafik ülkelere göre sızan yazışmaları gösteren grafik.
 

 Konuya son olarak şöyle bir yorum getirerek kapatayım. Bu yazışmaların içeriğini bu kadar ilgi çekici olmasa böylesine dikkat çeker miydi? Bilemiyorum fakat daha fazla bir şey açıklanmadan(226 / 251,287) bu kadar hareketleniyorsa ortalık tamamı açıklandığı zaman ortalık ne hale gelecek bilmiyorum. Şu an açıklanan şeyler biraz magazin gibi gözüküyor.(gösteriliyor belki de)(En normal yazışmalar bana göre elbette liderlerin kişisel özelikleri yazılacak yetkili birimlere) Merkel benzetmesi güzel olmuş Teflon (ne kokar ne bulaşır :)

Not : Çeviriler için özür dilerim tam olarak çevirememiş olabilir.Anlamını dağıtmamaya çalıştım.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası