27 Kasım 2010 Cumartesi

Anket yapalım, bizim istediğim sonuç çıksın!



Anket düzenlemek dünyanın en kolay işlerinden biri görünse de pek kolay olmadığını her gün örnekler ile anlıyoruz. 4 ay kadar önce Yönledirilmiş Soru diye bir yazı yazmıştım. Biraz bu konuya değinmiştim.

Neyse örnek olaya geçelim. Siyaset Meydanı programı yeni sezonuna daha farklı gireceğini sosyal medyayı da aktif kullanacağını duyurarak yayın hayatına başladı. Ben de biraz ne yapmışlar diye kurcalarken sadece çıkan sonuç provokatif olsun, tartışma çıkarsın diye düzenlenmiş bir anket ile karşılaştım web sitelerinde.  (Facebook fan sayfalarında paylaşmışlar)

Anketlerin amacı, en doğru sonucu alıp toplumun nabzını ölçmektir. Doğru sorular sorulup doğru cevaplar almaya çalışmak bu işin şanındandır. Hele bir de gazeteci isen toplumu yanlış bilgilendirmek istemezsin işin gereği. Eğer hazırlanan anketlerde doğru soru sorulmamışsa çıkan sonuçlar sadece kendi istediğin sonuçlar(yönlendirilmiş sonuçlar) olur.

En azından doğru sorular sorabilecek insanların, bunu yapmamasının 3 nedeni olabilir.

1- Gözden kaçırmışlar.
2 - İşi bilmiyorlar.
3- Sadece kendi istedikleri sonucun çıkmasını istiyorlar.

Bu yukarıda saydığım nedenlerden birini veya üçünü birden gerçekleyerek hatalı soruyu sorup bu soru üzerinden çıkarımlar yapmaya çalışmışlar programda. Bir televizyon programında buram buram provokasyon kokan bir anket sorusu hazırlayıp bunu tartışmaya açmak ne kadar doğrudur?

Dünya "data journalism" diye bir kavram gelişmeye çalışırken biz de daha anket sorularını bile düzgün ve tarafsız bir şekilde hazırlayamayıp data toplamaya çalışmamız garip. Wikileaks'ın (Data Journalism kavramının bu kadar göz önüne düşmesini sağlayan kurumdur) yaptıkları ortada iken, bir anketi bile sırf programımızın ilerleyişi açısından reytinge kurban veriyorsak eğer üzgünüm, geleneksel medya insanları sizin için. Yeni medya düzeni sizi affetmez.

Eğer sosyal medyaya böyle girecekseniz girmeyin boş verin, bildiğiniz işi bildiğiniz yollarla yapın. Herkes sosyal medyada diye sizin de burada olmanıza gerek yok. Yeni formatınız hiç de fena gözükmüyor iken böylesine bilmediğiniz işlerle uğraşmayın. Televizyon insanına televizyon programı yapmayı. Sosyal medya insanına televizyon programı yapmak her baba yiğidin harcı değildir. Hem açık olmaya çalışıp hem de kendi doğrularınız üzerinden ilerlemeye çalışan programın televizyonda kalması daha doğrudur.

Siyaset meydanı facebook hesabı da burada.

Not : Hazırladıkları soru kesinlikle anket sorusu değildir. Bir tartışma sorusu olduğu doğrudur ama çıkan sonuçlar ile bir analiz yapmanız doğru değildir. İnternet dinamiklerini ve kullanıcı algılarını düşünmeden hazırlanan bu soru geleneksel medya için süper bir konudur o ayrı bir konudur elbette.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası