1 Ekim 2010 Cuma

Community ve Sosyal Medya


 Diziler ve o dizilerin sosyal medyayı nasıl kullandıkları üzerine sürekli örnekler veriyorum.(Biraz densiz olsam case study başlığı atardım şerefsizim:))  Yine ilgi çeken bir tv dizisinin özenli ve 1 senedir süregelen sosyal medya stratejisi üzerine laflayacağım.

Bu sefer dizimiz Community adlı NBC dizisi. Türkiye'de Fx kanalı yayınlanacakmış(8 ekim) isterseniz altyazıları mevcut, bulup izleyebilirsiniz. Dizi hakkında ekşi sözlük kullanıcılarından Muhalif Şirin'in şu entrysine  göz atabilirsiniz.

Şimdi neler yapmışlar sosyal medya onlara ufaktan bir göz atalım. özellikler Twitter kullanımı konusunda epey becerikli olduklarını söyleyebilirim başlarken. Dizi için her kanalda olduğu gibi kanalın ana sayfasında bir bölüm hazırlanmış olsa da ekstra olarak bir de dizinin geçtiği Grendale Community College için özel bir internet sitesi hazırlanmış.(Yani ne sitesi hazırlanacak :)). Bir detay daha karakterlerde birisi olan Pierce'ın kendi blogu var pek güncel olmasa da farklılaşma çabalar iyi.(Biz de biliyoruz Barney'nin blogu olduğunu :).

Facebook 

Genellikle yabancılarda görmeye alışık olduğum sadece Facebook içinde olan eklemeler ile yapılmış olan bir sayfa karşılıyor bizi. Sade ve temiz bir sayfa her zaman olduğu gibi sağlam bir moderasyon var. Bu sene çıkmış olan dizi birinci sezon dvd'si için özel yapılmış bir tab var.

Bir de eskiden var olan fakat Facebook tap düzenlemelerine kurban gitmiş bir adet Trivia sekmesi var. Facebook px değişmelerini epey önce uyarmıştı sanırım kanal ve yöneticiler bu ayarı gözden kaçırmış ya da tab son kullanma tarihi geçtiği için umursamamışlar.(Kötü durmuş açıkçası). NBC Shows adlı sekmesinde diğer şovlar linkler var kısaca beğenilen sayfalar bölümünün görselleştirilmiş hali.

Sezonun yeni başladığı hatırlatarak şunu eklemek isterim. Sezon arasından sonra takipçilerin heyecanını tekrar yerine getirmek için fan sayfası ekstra hareketlilik kazanmış ve dizinin en ilgi çekici sahneleri ile fan sayfası yemlenmiş. Videolar yurtdışından izlenemiyor.

Twitter  

karaterler için açılan Twitter hesaplarına aşinayız bir çok kez gördük fakat burada bu iş o kadar sıkı tutulmuş ki yan karakterler için bile  özel hesaplar açılmış. Hatta dizinin karakterlerinden birini sahibi olduğu maymunun Annie's Boobs adlı bir hesabı bile var.

Twitter hesabının iki listesi var.  1.Oyuncular 2.Karakterler . Dizide olan bütün karakterleri neredeyse hesabı var ve bir bölümlük açılmış hesaplar değiller. Sürekli aktifler, hashtag kullanarak fanlar ile iletişimi renklendiriyorlar. Örneğin #WeirdOnTwitter  hastagı ile fanlarını oyuna dahil etmişler. Karakterler birbirleriyle konuşuyorlar bunu da unutmadan belirteyim.(hani bizim Küçük Sırlar dizisi yapmıştı kesin Küçük Sırlar'dan görüp yapmışlardır:)).

Dizinin hesapları şimdiye kadar toplam 15950 tweet atmış. Dizinin özel yapılmış sitesinde bu sayıyı gördüm ilginç geldi. Burayı güzel düzenlemişler dizi ile Twitter'ın bütün ilişkisine buradan ulaşabiliyorsunuz. Hesapların tamamı burada mevcut. Dizi hakkında düşünceleri belirtme için ise #nbccommunity hashtagını kullanmayı öneriyorlar. Hashtagın değerini buradan da anlayabiliyoruz. İnsanları birleştirebilme gücü olan bir Twitter zımbırtısı kendisi :)

Artık bir Türk dizisini "Facebook fan sayfası güzel olmuş" ya da "Twitter'ı çok başarılı kullanmışlar" gibi şeyler ile anmak istiyorum üzgünüm ama dizinizin itibarını 3-5 çapulcuya bırakmayın sevenlerinize bu işkenceyi yapmayın artık.

Not: Görsel dizinin Facebook sayfasından.

Saygılar.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası