9 Ağustos 2010 Pazartesi

Fazıl Say : Bir itibar yönetimi hikayesi

Fazıl Say kimdir nedir herkes bilir. Twitter'dan yazdığı şeyleri de herkes öğrendi. Yine de bilmeyen varsa Twhaber'den okuyabilirsiniz olanı biteni.

Fazıl Say'ın siyasi duruşu veya müzikal duruşunu yazmak benim burada yaptığım işin içinde olmayan bir şey. Fazıl Say'ı eleştirebileceğim bir nokta çevrim içi itibar yönetimi (hatta bu konuda bile eleştiremezsin adam doğru söylüyor diyenler dahi çıkabilir bir şey diyemem tabi onlara).

“Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum" : Bu yazı Fazıl Say'ın tweetlerinden biri ve her şeyi başlatan tweet. Bu yazılan tweet elbette kişisel görüşüdür ne yazdığına kimse karışamaz. Fakat Fazıl Say gibi bilinirliği yüksek olan bir kişiyseniz ve yaptığınız işi yüceltmeye çalışırken  başka işleri küçültecek gibi görünen şeyler yazarsanız bu işin ipinin ucu kaçar.

Şimdi Fazıl Say'a bakarak tepki almadan sosyal medya hesaplarımız nasıl yönetilir onu anlamaya çalışayım.

Ne yapmalı Fazıl Say?

*Bir yazı yazıldıktan sonra ok yaydan çıkmıştır gelecek eleştirileri karşılamak gibi seçeneğiniz var lakin profesyonel bir ekiple çalışmayan Fazıl Say cevaplamaya çalışmış olsa bile daha çok pot kırmıştır.

* Profesyonel bir ekiple çalışmamanın en büyük eksiklerinden biri sosyal medya araçlarının etkilerini aslında küçümsemektir. Söylenen söz bir anda ana haber bültenlerine çıkabilir. Seneye bu zamanlar Flaş Tweetler adlı bir program yapılmaya başlarsa şaşırmayın.

*Sosyal medya araçları vaaz kürsüsü değildir. Hocanın vaazına itiraz eden olmaz ama burada gelecek eleştiriler en etliye sütlüye dokunmayan adamı dahi bezdirebilir. Nelerin eleştirilebilceğini iyi analiz edip konuşmak lazım.

*Sosyal medya jargonunu bilmiyorsan bu işe bulaşma. Bir retweetin manası seni takip edenler için çok büyüktür. El oğlu boşuna yabancılara Twitter'da adını geçirsin diye para ödemiyor. RT ediyorsan destekliyorsun demektir. Bu kadar basit, neyi destekliyorsan karar ver.

* Asla insanları zekasına hakaret etme.(Daha ne diyeyim bu konu hakkında)

* "Ben bunu demek istememiştim" cümlesini kurmaktan kaçın ve bu cümleyi kurduracak bir şeylere bulaşma. Siyaset, futbol ve din, bu cümleyi kurduracak en etkili konulardır.(şunu onlarca kez yazdım burada galiba :))

* Senden beklenenler dışında bir şey hakkında konuşurken dikkatli ol. Ben buradan adamın yaptığı müzik hakkında nasıl konuşmuyorsam sen de insanların yaşamsal hareketleri hakkında konuşmamalısın.

Son olarak; sosyal medya küçümsenecek bir şey değildir artık. Bu mecrayı kullanmadan önce profesyonel kişilere bu mecrada gerçekleşebilecek itibar yönetimi senaryolarını konuşmanızı öneririm. Ben profesyonel değilim bu konu hakkında çalışan bir çok kurum var. Bu yukarıda yazdıklarım hep ünlülere hem de şirketlere benim önerilerimdir. Sosyal medya takip edilerek öğrenilecek bir şeydir. Fakat insan gücü kullanmak şarttır.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası