18 Mayıs 2010 Salı

Facebook Zynga ayrılığı yalan oldu !



Bunun böyle olmayacağı öngörmek aslında o kadar zor değil lakin bazı bloglar Zynga'nın Facebook'tan ayrılması konusuna sevinmiş gibi yazılar yazdı. O yazıların temelinde Facebook'un hegemonyasının kırılması isteğini yattığı düşünüyorum. Bu "devam kararı" hakkında bilgilendirici yazıları tabii olarak Techcrunch 'tan ve Allfacebook okuyabilirsiniz.

Eğer ayrılık yaşanmış olsa ne olurdu? Bu ayrılığın uzun vadede Facebook'a zarar vermeyeceğini düşünmüyordum çünkü Zynga'nın rakipleri çok sağlamdı ve bu gidişin arkasını hemen doldurabilirdi. EA'da bu işin içine girdiği unutmayalım ve zaten var olan şirketlerde etkili olabilirler özellikler Asya merkezli olanlar. Aynı şeyi Zynga için söyleyebilir miyiz? Bence hayır bununda bir çünküsü var tabii olarak. Çünkü Zynga'nın bu kadar revaçta olmasının tek nedeni Facebook içinde olması ve insanları ekstra bir üyelik sistemiyle uğraştırmaması , arkadaşlar arasında paylaşımın üst düzeyde olması. Zynga ayrılmış olsaydı Facebook gibi bir sosyal ağ sistemin kendisi kurmak zorunda bile kalabilirdi. Bu ağ sistemini kurmak ve yönetmek zor olasa gerek. Bu durum Zynga'nın uzmanlık alanı olmadığı için düzlüğe çıkana kadar epey zorlanırdı.

Peki ne olacak şimdi ? Sistem aynen devam edecek fakat Facebook ile Zynga'nın başta yaşadığı sorun ödemelerin yapılacağı sistem üzerineydi. Zynga ödemeleri direk bana yapsınlar diyordu kısaca , Facebook ise Facebook Credits satın alsınlar sonra bu Creditsler ile ödemeleri yapsınlar. Belli ki kapalı kapılar ardında Facebook dişini gösterdi ve Facebook'un istediği oldu. Aynen sistem devam edecek anlayacağınız. Zynga Facebook kardeşdir ayıran kalleştir :)

Ayrılmanın Zynga için epey zorlayacağı aşikar bir durumdur. Hele ki amiral gemisi Farmville oyuncu kaybetme trendine girmişken.  Şu an yaptıkları doğru bir kara gibi görünüyor. İki tarafta kazandı. Bir şeyi daha öğrenmiş olduk sosyal oyun denilen kavram Facebook'suz düşünülemez en azından bu işi icat eden adamlar böyle dedi.

Özellikle yukarıda linki verdiğim Allfacebook yazısı konuyu benim baktığım gibi baktığı için okumanızı öneririm

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası