20 Mayıs 2010 Perşembe
Emeğin karşılığını almak
Bir çok blogçu blog yazma işinde para kazanmıyor ya da çok ufak paralar kazanıyor. Bir çok kişi işi fazla ticarete dönüştürüp orijinal olmayan içeriklerle Seo işleriyle bu işlerden para kazanıyorlar. Bu işten Türkiye sınırlarında para kazanmak o kadar da kolay değil herkesin bildiği gibi. Fakat Abd'den duyduğum satın almalar kaliteli içerik üretenlerin görmezden gelinmeyeceğini ileride bu işin Türkiye için çok ciddi bir kazanç kapısı olacağını gösteriyor bize.
Şimdi kim kimi satın almış diye soracak olursanız. Yahoo, Associated Content adlı içerik üretme üzerine odaklanmış bir internet sitesini satın aldı. AC'nin nasıl çalıştığını şöyle anlatayım kısaca ; gün içinde belirlenmiş veya sizin(içeriği satın alacak kişilerin) seçtiğiniz konularda belli yazılar yazılıyor ve bunun üzerinden para kazanılıyor. Tabii olarak herkes yazamıyor içerik üretme konusunda uzman kişiler bu işlerle uğraşıyor. Oluşturulan içerikler ilgili internet sitelerine satılıyor. Kısa kesiyorum ama siteyi inceleyip daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Yukarıda anlatığım şey yeni bir şey değil zaten var olan bir sistem. Bu sistem ilk olarak benim gözüme şu an ülkemizden girişi engellenen Metacafe'nin video yükleyenlere para vermesi işiyle takılmıştı. Şu an devam etmiyor diye biliyorum. Zaten Youtube'un sağladığı geçici ün insanların karnını doyurmaya başlamıştı bu konu ayrı uzun bir konu elbette. Yine içerik üretme konusunda bir şirket olan Demand Media bu konuyu epeydir sürdürüyor üretilen içeriğe küçük olsa da bir şeyler ödüyor. Demand Media şu an Youtube'un en büyük video yayıncısı. Cracked adlı Abd'de çok bilinen bir sitenin içeriğinin üretiminden sorumlular. Ehow adlı popüler "nasıl yapılır" temalı sitenin de içerik sağlayıcısı konumunda. Yahoo aslında ilk olarak buraya diş geçirmeye çalışmıştı fakat anlaşamadılar. Ardından bir kaç Yahoo yöneticisi Demand Media'ya geçti(Paid Content'te gider) yani ilginç gelişmeler oldu anlayacağınız. Yahoo buradan büyük bir gelecek gördü belli ki 100 milyon dolar gibi bir satın alma gerçekleşti.
Şimdi bunlar bizi aslında nereye getirmeli ;
*Benim bu satın almalardan ilk olarak çıkardığım. Citizen Journalism kavramının tahmin edilende de önce etkili bir haber kanalı haline gelecek. Zaten ufak ufak örneklerini görüyor olsak dahi şimdi şirketler iletişim ağlarında bir çok içerik üreticisi bulundurarak gündemi buradan yönlendirecek. Yani Sokağın sesi şirketlere direkt haber geçecek.
* Artık kaliteli içeriğin karşılığı sadece okunabilirlikle değil de maddi olarak ödenecek. Bunun Türkiye'ye yansıması muhtemelen zaten var olan yazı çalma işlerinin daha da artması ile olacak. (Kötü bir şey ama ne yazık ki içerik üretme konusunda gerçekten çok kısır bir toplumuz)
* Temel olarak bilgi paylaşmak için sisteme girip blog yazan insanlar ciddi olarak içerik üreticisi olarak göze batacak ve büyük medya şirketlerinin kıskacına takılacaklar.
* Bu işin özgür düşünceye yansıması iki yönlü olacak. Bir kısım şirketlere çalışanlara fikirlerinizi satıyorsunuz diyecek bir kısım ise yapılan işin doğruluğunu yaptıkları iş için saygı görmenin böyle olduğunu söyleyecek.
Uzun vadede yararlı olan içerik üreticilere para ödeme işi, kısa vadede bizim gibi internet kültürü oturmamış yerlerde çok fırtınalar kopartacak.
Demand Media wiki sayfası burada (Burada içeriği nasıl ücretlendirdiği hakkında da bilgi bulabilirsiniz)
Associated Content wiki sayfası burada
Saygılar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder