BRIC diye adlandırılan 4 ülkenin hangi sosyal ağları kullandığı listeledik neler yaptığı nasıl alışkanlıkları olduğunu , Çin sayesinde devletin kısıtlamaları ile internet sektörünün nasıl ilerlediğini , Brezilya'nın Orkut Rusya'nın Vkontakte ile olan ilişkisini her zaman yeni iyi değildir bizi anlayan iyidir felsefesi ile örtüştürmeye çalıştık , Hindistan'da Linkedin'in sıralamada olduğu yerden Sosyo-Ekonomik durumun sosyal ağların kullanım alışkanlığını nasıl etkilediğini gördük.
Şimdi sıra Türkiye'de. Ülkemizin alışkanlıklarını herkes biliyor yeni ıvır zıvırları severiz adapte oluruz ve onları kalıba sokmaya çalışırız illa ki. Normalde ilk 20 için yazacaktım ama bir çok yazılması gereken site biraz daha geride olduğu için listeyi genişleteceğim.
1 : Facebook (2) , 2 : Youtube(5) , 3 : Blogger (9) , 4: R10.net(11) , 5 : Blogcu (20) , 6 : Sourtimes.org(22) ,
7 : Twitter (23) , 8: Donanımhaber.com(25) , 9: İzlesene (27) , 10 : Wordpress (33)
Bir çok yerde , bir çok kez "forumculuk öldü artık insanlar facebook , twitter kullanıyor." seslerini duymuştum. Ben de "eski" sıkı bir forum kullanıcısı olduğum için bu seslere olabilir diyerek yaklaşmıştım ama görünen o ki halen forumlar dimdik ayakta. Hatta bu forumlar korsan paylaşım forumları değil. Aslında bu listeye bakınca blogçuluk hakkında yazdığım umutsuz yazılar aklıma geliyor. Blogger , Blogcu , Wordpress 3 tane blog sağlayıcı servis fakat halen blogçuluk hakkında kötü konuşuyorum bir şeyler hatalı fakat çözemiyorum.
Neyse buradan bakıldığı zaman en çok bizim listemize benzeyen Brezilya gibi görünüyor. Facebook , Twitter , Wordpress , Blogger hep bunlar ortak. Brezilya'nın bütün listesine baktığımız zaman portallarde listede çok iyi yerlerde. Fakat bu durumda ortak olmayan şey Orkut. Facebook'un gelişine dayanmış olması çok önemli bir güce sahip olduğunu gösteriyor. Ben , bu yıllarda listede Yonja'nın olabileceğini bilerek üzülüyorum aslında. Nasıl kendi içimizde Facebook karşısında durabilecek bir ağ çıkartamadık? Bunu Yonja'nın sahipleri düşünmeli belki de Orkut'un bu başarısını gözden kaçırmışlardır. Artık Yonja içinde zaman geçti bu saatten sonra yeni bir ağ çıkartıp onu ayakta tutmak gerçekten çok zor. İnsanlar Facebook kullanmaya ve onun kolaylıklarına çok alıştı. Bir çok yeni ağ girişimi de var fakat çok daha nokta atışı projeler bulunamaz ise bu liste çok uzun zaman daha değişmez. Bizi anlayan bir ağ yapısı bizim içimizden çıkabilir ancak(Vkontakte Rusya örneği). Orkut'un tepesinde olan bir adamın Türk olduğunu bilmek ise garip bir duygu.
Neyse yazıyı şöyle gelecek bir öngörü ile tamamlayayım.
Eğer bundan sonra bir büyük sosyal ağ patlayacaksa o her ülkenin (veya kültürün kendi içinden çıkan) ve ülke vatandaşlarına (veya ortak kültürü paylaşanlara) yönelik sosyal ağ olacaktır ya da sosyal ağlar Facebook ile son buldu bundan sonra çıkacak işler sadece ufak ve keskin çizgilerle belirlenmiş hedeflere yönelik işler olacaktır artık 400 milyonluk sosyal ağlar olmayacaktır.
Saygılar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder