İlk yazıda Brezilya ve Rusya'nın sosyal ağları ve internet dünyası üzerine bir şeyler yazmıştım. İki ülkede de dikkat çeken şey facebook gelince alışkanlıklarını bırakmamış olmaları ve eski sitelerde devam etmiş olmalarıydı. Şimdi Hindistan ve Çin için bu yazıyı yazacağım. Yine mecburi kaynağım Alexa olacak. keşke güncel araştırmalar olsaydı da onları da ekleyebilseydim.
Hindistan
1: Facebook(4) , 2: Youtube(5) , 3:Blogger(6) , 4: Orkut.co.in(7) , 5: Twitter(10) , 6:Orkut(11) , 7: Linkedin (13) , 8: Wordpress(14)
Facebook'un 1. olması aslında çok yeni bir haber fakat Orkut halen sayfa gösterim olarak facebook'un önünde olduğunu okudum bir kaç yerde daha net ve tarafsız haberler olursa burada da paylaşacağım. Dikkat edilmesi gerek orkut iki adet domain ile listede bir evrensel domain bir yerel domain ile. Facebook 1.liği o kadar rahat olmadığı anlamak için önemli bir nokta. Twitter'da aktif oldukları bir kaç kez trending topics'te Hint kültürüne ait öğeler görünce anlamıştım. Asıl dikkat çeken Linkedin sitesinin bu kadar yukarıda kendine yer etmiş olması. Sanırım bu durumu sağlayan bir çok firmanın çağrı merkezlerini Hindistan'a outsource etmesi(Yür be outsource etmek diye bir şey kullandım ya artık ölürsem gam yemem). Akıcı İngilizceye sahip olan bir millet ve düşük maaşa çalışma bu listenin böyle oluşmasını da sağlamış olabilir.
Çin
1: Taobao.com (4) , 2: Youku(11) , 3: Kaixin001 (12), 4: Tianya(13) , 5: Renren(15), 6: Tudou(16)
Değil facebook , google'ın zor dayandığı bir çoğrayfa Çin. Sansürler , dil engelleri , kültürü kavrayamama durumları , rejimin tutumları Çin'i kendi sosyal ağlarını kurması üzerine yoğunlaştırmış. Yukarıda yazdığım sosyal ağları kısaca tanıtayım.
Taobao.com : Alibaba.com'un bir iştiraki olan site. Alışveriş üzerine kurulu olmasına rağmen sosyalleşme imkanı da verebiliyor.
Youku : Çin youtube'u desem hata etmem. Birçok yayıncı ile lisans anlaşma imzalamış lisanslı video paylaşım sitesi. Tıklar iseniz siteye Çin dışından ulaşamazsınız. Eleştirildiği noktalar da yok değil rejimin istemediği videoların silinmesi durumu bu eleştirilerin çıkış kaynağı (Konuşana bak yahu youtube bizde komple kapalı)
Kaixin001 : Sosyal ağ sitesi facebook gibi uygulamaların var olduğu bir site. Hatta facebook uygulamalarının aynılarını yaptıkları için biraz başları ağrımış.Beyaz yakalılara hitap eden bir sosyal ağ olduğunu da belirtelim. Şimdi sonunda olan 001 ne demek ona. 2009'da bütün sosyal ağlara ulaşmak engellenince ilk versiyon olan Kaixin 'de nasibini almış bu durumdan. Sonrasında aynı database kullanılarak bu site kurulmuş.
Tianya : Çin'in en büyük forum sitesi. fakat öyle bizim forumlar gibi değil bazı politikacılarda bu site içinde sorulan sorulara cevap veriyormuş.
Renren : Kaixin ile kardeş olan site üniversite öğrencilerine yönelik bir sosyal ağ. Tasarımına kadar bir çok öğe ile facebook'a benziyor.
Tudou : Bir video paylaşma sitesi daha. Bu siteye Çin dışında girilmesi telif sorunlarını ortaya çıkarttığını belirtelim.
Çin için siteler hakkında bilgiler Wikipedia'dan derlediğini unutmadan söyleyelim. Görüldüğü gibi kısıtlamalar Çin'in halkının kendi internet dünyasını kurduğunu gösteriyor. Bir çok büyük sosyal ağın gözünün Çin'de olduğu söylemek lazım fakat dışarıdan gelen sosyal ağların denetlenmesi sor olacağında hükümetin buna izin vermesi gerçekten zor olur. Zaten bir çok ağ yasaklı.(Golden Shield Project ya da Great Firewall of China işleri yüzünden bu durum böyle fazlası için wiki linki okumanızı tavsiye ederim).
3 numaralı yazıda bu ülkelerden "Türkiye bir şeyler örnek alabilir mi?" onu sorgulamaya çalışacağım.
Saygılar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder