9 Nisan 2010 Cuma

BRIC , Türkiye ve Sosyal Ağlar #1

Bir banka BRIC diye tabir edilen dört gelişmekte olan ülke için fon reklamı yapıyordu bu ülkelerin büyük şirketlerinin fonları hakkında bir şeydi. Tam olarak ilgilenmediğim için bu reklamı önemsemedim. Zaten borsa ve fon işleri hakkında bilgim zayıftır. BRIC ; Brezilya , Rusya , Hindistan ve Çin ülkelerini tanımlamak için kullanılıyor. Bazen sonuna Türkiye'de eklenip BRICT yapıldığı da oluyor(çok gerekli bir bilgi değil ama yazmış olduk artık). Bu ülkelerin ortak özelliği gelişmekte olan ekonomileri ve büyük potansiyelleri. Şimdi bu konu beni ve blogu neden ilgilendiriyor onu açıklayayım. Bu 4 ülkenin de kendi internet dünyaları var. Bu ülkelerde Facebook ve bir çok uluslar arası diğer sosyal ağlar ile beraber diğer sosyal ağlarda(yerel olanlar) güçlü olarak mevcut. Şimdi hangi ülkelerde hangi ağlar güçlü onu sıralayalım.Belki bu sıralamaları yaparken Türkiye için de bir şeyler söyleyebiliriz. Alexa ilk 20'de olan siteleri vereceğim. Blog sağlayıcı servisleri de sosyal ağ olarak konumlandırmak  pek hatalı olmaz sanırım. Alexa harici araştırmalara ulaşmaya çalışmama rağmen ne yazık ki hep güncel olmayan araştırmalara denk geldim. Parantez içindekiler toplamda olan sıralamalardır.

Brezilya
1:Orkut(2),  2: Youtube(6), 3: Blogger(10), 4: Facebook(16) 5: Twitter(18), 6:Wordpress(19)

Brezilya çok uzun süredir Google'ın sosyal ağı olan Orkut'u bırakmadı. Bu nedenle Facebook Brezilya'da istediği gibi büyüyemedi. Facebook'un orta zamanlı hedeflerinde  Brezilya'da büyümek olduğunu düşünebiliriz. Facebook için aslında diğer ülkelere bakıldığında kötü gibi görünen sıralama Twitter için gayet iyi bir yer denilebilir. Orkut'un bu kadar güçlü olduğu bir yerde özellikle.

Rusya
1: Vkontakte (3), 2: Odnoklanski(6) ,3: Youtube(8) 4: LiveJournal(9), 5: Narod( 12) , 6:Ucoz.ru(14), 7: Blogger (19), 8: Facebook(20)

Rusya'nın sosyal ağları arasında ismini duymadığımız bir çok ağ olduğunu görebiliyoruz. Rusya internet dünyası çoğunlukla kendi içinden çıkardığı isimlerle ilerliyor. Şimdi kısaca bu sitelerin asıl amaçlarına değinelim.

Vkontakte kısaca Rus Facebook'u olarak nitelendirilebilir. Facebook ne yapıyorsa aynısını yapabiliyor. Merak ettim gireceğim derseniz siteye Türkiye'den giriş engelli. Girmek için çeşitli yollar var ama boşverin şimdi :)

Onoklanski ise eski sınıf arkadaşlarınız bulabileceğiz bir web sitesi diye kendini tanıtıyor. rusça yazıldığı için sitenin yönergelerini çok çözmeye çalışmadım.

Narod Rus arama motoru Yandex'in bir alt servisi olarak olan bir sosyal ağ ve bir çok ıvır zıvır. İGoogle benzer bir şekli var.

Ucoz.ru bir site hazırlama motoru blogger ve wordpress'e bir altenatif fakat daha güçlü bir alternatif olduğu söylenebilir.

Genel olarak toparlamak gerekirse Rusya internet dünyası kendi halkını tanıyan ve onlara göre çözümler üreten ağları tercih ediyor. Aynen Brezilya'da olduğu gibi burada da Facebook yine önceden kullanılmaya alışılmış olan ve iyi altyapıları olan sosyal ağ sistemlerinin dışında kalmış. Bir diğer dikkat çekici unsur ise Live journal bloglama sistemini üst sıralarda olması hem blogger hem de wordpress'i geçmiş durumda. Buradan şunu çıkartabiliriz sanırım her evrensel değer halkların isteklerini karşılayamayabiliyor farklı halkları farklı dinamikleri oluyor.

Bu yazıyı tek seferde yazacakken seri haline dönüştürmek zorunda olduğumu hissettim Çünkü ciddi zaman harcamak gerekiyor ve tek parça olarak gelirse okuması insanların gözünü korkutabilir. Yazının sonra gelecek serilerinde Türk sosyal ağ kullanma alışkanlıkları ile BRIC sosyal ağ kullanma alışkanlıklarını karşılaştırmaya çalışacağım. İddialı bir yazı olarak anlaşılmasın kendi merakımı gidermek için araştırdım merak edenler olursa diye de not düştüm buraya.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası