8 Aralık 2009 Salı

Çevrimiçi dergiler

Çevrim içi dergiler diye google'a sorduğumda beni sürekli bilimsel yayın yapan dergileri listeleyen .edu sitelere yönlendirdi. Yani google'nın dergi diye bir soruyu bilimsel dergi diye anlaması beni böyle bir liste yapmaya yönlendirdi. Google neden online veya Türkçesiyle çevrimiçi dergi tanımlamasını bilimsel dergi diye anlıyordu o da ayrı bir konuydu (benim de ayrı konularım epey çok oldu herşey ayrı konu).

Halen yayınlanan çevirmiçi dergilerin bazılarını listelemeye çalışacağım. Tanımların çoğunluğu kendi sayfalarından alınıtdır.

Boo! dergisi : Boo! dergisi 2005 yılının sonlarına doğru kurulmuş bir çevrimiçi yayındır. 40 ayı aşkın yayın hayatında kültür-sanat içerikli yazıları merkezine oturtur. İçerik tarzı zamanla değişir ama bu merkezden uzaklaşmaz. Mesela ilk sayılarda FRP yazıları, daha çok oyun yazıları ve daha teknik teknoloji (hatta donanım) yazıları ile daha ziyade “gözlüklü” kesime hitap eden dergi, zamanla istemsiz bir şekilde, doğal bir gelişimin sonucu olarak bu tarz içeriklerden sıyrılır. Ama o zaman da kültür-sanat ağırlıklıdır, şimdi de öyledir.

Cinedergi : Aylık yayınlanan anadalga sinema dergisi.

Arkapencere : Cinedergiye göre daha yeraltı yazılar bulunan sinema dergisi. Aynı zamanda facebook ve twitter hesapları var olmakta. Facebook tanım sayfasında daha iyi bir tanıtım yazısı bulabilirsiniz.

Bak dergisi : Görsel sanatlar üzerine yayınlanan aylık dergi. Her sayda başka konseptle görsel sanat ürünlerini bilgisayarınınız ekranına getiren oluşum. Çok daha uzun bir tanımlamayı hak ediyor aslında. Ana sayfasından facebook ve twitter hesaplarına ulaşabilirsiniz.

Sinema Life :Türkiye'nin ilk online sinema dergisi olarak tanımlana dergi ana dalga sinema üzerine yazılarla dikkat çekmekte.

VS Magazin : Dergi içeriğinde; Görsel İletişim Sanatları ile haberler, yarışmalar, güncel siteler, temel görsel sanatlar ilkeleri, multimedya tasarımı, tipografi, portfolyo bölümleri gibi konuk tasarımcılara da yer verilmekte.

Lecool : le cool istanbul, uzun listeler sunmadan haftanın en görülesi etkinliklerini sizin için seçiyor. Birbirinden ilginç, bazen trendy de olsa çoğunlukla alternatif önerilere yer veriyor. Filmlerden dj performanslarına, konserlerden sergilere harcadığınız vakte değecek etkinliklerin yanı sıra, İstanbul’daki eşsiz mekanlara dair yazılar da var. Beğenmediğimiz etkinlikleri yazmıyoruz. Para karşılığı tanıtım da yapmıyoruz. Şehirde olup bitenler hakkında büyük bir heyecan duyuyoruz. İstanbul’da insanın kalp atışlarını hızlandıran ne varsa peşindeyiz…

Wingman Dergi : Wingman dergi bildiğimiz erkek dergisi elbette böyle yazınca aklınıza Playboy gelmesin illa bir dergi kıyası olacaksa Esquire bunun için doğru olabilir. Sayılarında blog camiasının ünlü bloggerlarına yermesi ile benim favori dergilerimden.

Reset Magazine : Müzik , sinema , moda güncel sanat ve etkinlikler üzerine yazılara barındıran alternatif dergi. Müzik seçimleri özellikle takip edilmesi gerekmektedir. Her türlü sosyal medya araçlarında var olan dergiyi buralarda da takip etmek lazım. İkonlar ana sayfanın sol alt köşesinde :).

Sert Sessiz Dergi : aylık edebiyat ve kültür dergisi. Kendi cümleleriyle bir tanıtım yazmak gerekirse "Sert’iz, farklı olma amacı gütmeden farkında olanlara hitap edebildiğimiz için; Sessiz’iz çünkü duygularını içinde barındıran sayfalarız sadece, sesimiz sizsiniz".

3 sayi : Adından da anlaşılacağı bir basketbol dergisi. her türlü basketbol haberini bulabileceğinzi bir dergi. Bir basketbol dergisi için yazbilecek daha ne olabilir bilmiyorum.

Derin Dergi : Google arama sonuçlarında çıkan tanıtım yazısıyla "Araştırma sonuçları, iç ve dış siyasi olaylar, biyografiler, tarihi olaylar gibi konuları farklı bakış açılarıyla işleyen çevrimiçi dergi"

Pc Veteran : "Biz Online Oyun Dergiciliği ile ücretsiz yayın yaparak bu(Trük oyunucusu) kitleye ve deneyimli, bilinçli oyunculara ulaşmayı hedef edinmiş bulunmaktayız" mottosu ile ilk sayısını bu ay çıkardılar.

Blog Dergisi : "Türkiye’nin ilk online blog dergisi. Türkiye’de gelişmekte olan *blog yayıncılığına yepyeni bir soluk getiriyoruz. Blog dünyasını yakından tanıyan yazar kadrosu ile birçok kategoride dikkat çekici konuları bir araya getiren Blog Dergisi Ağustos 2009 tarihinde yayın hayatına başlamıştır" hakkımızda bölümden yaptığım alıntı ile blog dergisi.

Şimdilik gözüme ilişen çevrim içi dergiler bunlar eğer gözümden kaçanlar olmuşsa şimdiden özür dilerim. Issuu.com üzerinde tekrar bir araştırma yapıp ileri günlerde listeyi genişleteceğim.

Saygılar.

4 yorum:

  1. http://www.hongkiat.com/blog/42-free-online-magazines-for-designers/

    link işinize yarayabilir..kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim liste için ben Türkçe olanları seçmeye çalıştım. Yine de çok sağolun.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Blog dergisi okuyorum :) Tavsiye ederim, içerik olarak çok renkli.

    Son sayı: http://www.blogdergisi.com/blog-dergisi-sayi-10-haziran-2010

    YanıtlaSil
  4. Evet ben de takip ediyorum Blog Dergisi'ni. Yorumunuz için teşekkür ederim.

    Saygılar.

    YanıtlaSil

Facebook Sayfası