1 Kasım 2010 Pazartesi

Facebook ve Avrupa Birliği


 Hani hep karşınıza çıkar ya "Hindistan'da Facebook Orkut'u geçiyor" ya da "Brezilya Facebook'u sevmedi Orkut'a devam etti" he bir de "Rus Facebook'u Vkontakte" başlığına bir yerde denk gelmişsinizdir belki. İşte bugün yazımda Avrupa Birliği ülkelerinde Facebook'un rakiplerini listeleyeceğim. Bakalım hangi ülkelerde Facebook birinci hangi ülkelerde ciddi rakipleri var. Listeyi yaparken Alexa ve Comscore verilerini kullanmaya çalışacağım.

Bu arada yazı sıkıcı gelebilir en sonuna geçip yorumları okuyabilirsiniz. Yani anlarım Macaristan'da hangi sosyal ağ kullanıldığını merak etmemenizi. Dikkat çekenler en altta var arada olanlar ıvır zıvır.

Bir de Facebook'un özel hayata saygı kanunları ile ilgili bir yazı yazmayacağım onuda belirteyim :) Nedense insanların aklına bu başlıkla ilgili bu konu gelebilir :)

Avusturya:  Facebook bir numaralı sosyal ağ ve yerel bir isim yok etrafında en azında Alexa'nın ilk 20 listesine göre.

Belçika: Facebook 1 numara fakat Netlog ve Skyrock adlı bir sosyal ağ oldukça popülermiş. Skyrock Fransızca konuşlan ülkelerde oldukça popüler Alexa verilerine göre.

Bulgaristan:  Facebook 1 numara diğer ağlar şöyle bg-mamma.com(Anneler için bir sosyal ağ) ve Svejo adlı bir sosyal ağ.

Çek Cumhuriyeti : Facebook 1 numaralı sosyal ağ olsa da Seznam adlı yerel oluşum Alexa sırasında 1 numara dile hakim olmadığım için tam olarak ne iş yaptığına dair kesin bilgilerim olmadığından onu da sosyal ağ olarak nitelendirdim. Badoo ve bir diğer yerel servis Lide.cz yine popüler ağlar arasında.

Danimarka: Facebook burada bir numara ve yakınında yerel bir rakip yok. Enteresan bir bilgi adamların meteoroloji ajansının sitesi ilk 40 arasında :)
    
Estonya : Bu ufak ülkede Facebook bir numara. Diğer sosyal ağ kavramına en yakın yerel servis Rate.ee adlı hot or not benzeri bir site.   

Finlandiya : Burada da Facebook birinci ve diğer yerel sosyal ağlar pek yakın görünmüyor.

Fransa : Facebook'un arkasında yerel sayılabilecek en azında Fransızca konuşulan ülkelerde yoğun kullanılan SkyRock ağı var.

Almanya (Federal Almanya) : Facebook 1 numara ama yerel servisler hiç de azımsanmayacak bir kullanıp oranına sahip StudiVZ , meinVZ, wer-kennt-wen.com. 

Yunanistan : Facebook'tan başka bir sosyal ağ bulamadım burada da. Kullanıp alışkanlıkları portallar üzerine. En çok girilen sitelerinden birisi blogspot üzerine kurulu bir blog.

Macaristan : Facebook almış başını gitmiş burada da. En yakın yerel ağ iwiw.hu adlı ağ.

İrlanda : Facebook Facebook Facebook döndürmeyin çocuklar :) Bir de çok fazla kullandıkları forumları varmış adamların Boards.ie.

İtalya : Facebook harici popüler forum servisi Forumcommunity var. Bir de Friendfeed konusunda iyi balılıkları var bilindiği gibi.

Letonya : Draugiem.lv adlı site Facebook'un önünde burada. Facebook'un geçildiği nadir ülkelerden Avrupa Birliği içinde. Verdiğim link sitenin İngilizce versiyonuna gitmekte.

Litvanya : Facebook burada da en popüler sosyal ağ. Özellikle iki sosyal ağ ön plana çıkmada yerel servis olarak. Draguas.lt ve Uzdarbis.lt  

Lüksemburg : Evet bu ülkeninde kendine göre bir kullanıcı olur diye düşünürken burada da Facebook'un en çok kullanılan site olduğunu öğrendim hayal kırıklığım büyük :) Biraz da Hi5 kullanan varmış evet o siteyi hala kullananlar varmış.

Malta: Facebook Facebook ve diğer global ağlar burada mevcut yeni bir şey yok.

Hollanda: Hyves.nl burada çok popüler. Alexa Facebook diyor fakat Comscore, Hyves aldı başını gitti diyor. Comscore biraz daha güvenilir bir araştırma yaptığını varsayabiliriz. Facebook'un ezildiği bir diğer Avrupa ülkesi Hollanda.

Polonya: Burada geçmişten kalan alışkanlıkları görüyoruz. Eski sınıf arkadaşlarını bul ya da çevrendekileri tanı yapısında olan bir site. Nk.pl sitesi Facebook'un önünde. Diğer güçlü site ise tabii ne kadar zaman geçirildiği hakkında çok net fikrim olmasa da Goldenline adlı iş sosyal ağı.

Portekiz : Facebook kullanılıyor burada da. Dil yakınlığı nedeniyle Brezilya'da olan Orkut kullanım oranını yakalayabileceklerini düşünmedim değil aslında. Fransızca kullanılan ülkelerde Skyrock'un yaptığı gibi bir şeyler olabilirdi belki.

Romanya: Facebook burada da çok iyi durumda aslında fakat Romanya internet hizmetlerinin ucuzluğu ve erişim kolaylığı konusunda bildiğim kadarıyla iyi bir durumda yakın zamanda kendi içlerinden yerel bir ağ çıkartıp Facebook'a rakip olabilirler.

Slovakya: Facebook burada gayet güçlü bir şekilde önde. İnternet kullanım alışkanlıkları göründüğü kadarıyla portallar üzerine.

Slovenya : Facebook burada da birinci. Başka bir sosyal ağ benzeri oluşuma da rastlamadım. Yahu adamlar Biri bizi gözetliyor hala enteresan yahu :)

İspanya: Tuenti'yi duymuşsunuzdur herhalde hani İspanyol Facebook'u derler ya hani o da Facebook'a geçilmiş burada. Tuenti'nin Comscore'a göre de geride olduğunu belirteyim hemen.

İsveç : İskandinavlar arasında neden bir sosyal ağ oluşmamış diye düşünürken sonra şunu öğrendim "Fiziksel olarak benzeseler de birbirlerini pek sevmezlermiş" yani sağdan soldan duyduklarımla bunları söylüyorum kesin bir bilgi değil elbette. Neyse burası da Facebook kullanmaya alışmış.

Birleşik Krallık: Sonuçta dil avantajı var arkadaş Facebook birinci olmayacak da kim olacak.

 Avrupa Birliği içinde facebook'un belirgin bir üstünlüğü var neredeyse hiç bir ülkede yerel bir sosyal ağ duramamış sadece Hollanda'dan Hyves, Polonya'dan NK.pl, Letonya'dan Draguiem.lv  var. Bir de Fransızca konuşulan ülkelerde Skyrock adlı sosyal ağın dikkat çekici hareketleri var olmakta.

Belli kültürel yakınlıklara sahip ülkeler her zaman aynı ortamda buluşamıyor İskandinav ülkelerde olduğu gibi ya da Orkut'un Brezilya galibiyetinin Portekiz'de olmaması gibi hatta Avusturya - Almanya ortaklığı da yok ortak dili konuşmak her zaman işe yaramıyor demek kullanıp alışkanlıkları bambaşka şeyler.

Bu yazıyı yazarken Facebook'un ne kadar büyük bir iş yaptığını tekrar tekrar öğrendim ve anladım. Nasıl bir boşlukmuş ki bu durum bir çok ülkede kabul görmüş. Filminin yapılması hiç de anormal değil böylesine büyük bir işin. Facebook'u sevmeyen insanlar için şunu söylüyorum Facebook'un bir sorunu yok arkadaşları kötü yahu.

Son olarak Facebook'un dünyanın hangi ülkelerinde geçildiğini öğrenmek istiyorsanız. Sosyal Medya Türkiye üzerinden şu yazıya dikkat çekerim Comscore verileri paylaşılmış.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası