13 Eylül 2010 Pazartesi

Fiba 2010 Kazananlar ve Kaybedenler

Her ne kadar bir çok kişi gibi benim de beğenmediği bir açılış töreni ile başlasa da şampiyona 2. olup Gümüş madalya almamızla bitmiş oldu. Bu durumu markalar tarafından bakarak, sosyal medya açısından kazananlar ve kaybedenler olarak yorumlayacağım. Yazamadıklarım tabii olarak başarısız değiller sadece daha sansasyonel işlere ve göz önünde kalanlara değineceğim.

Kazananlar 

Bu turnuvada kesinlikle kazanan iki marka Beko ve Garanti Bankası.

Beko bu turnuva için özel hazırladığı Facebook oyunu ve Facebook sayfasının reklamını yaparken televizyonu kullanması müthiş cesur ve umut verici bir hareketti. Benim yazdığım blog yazısına bile çok iyi hitler alırken Beko'nun sayfalarında olan artışı düşünemiyorum.

Garanti Bankası ise sponsorluk yapmasının kaymağını son günlerde kendi ve milli takımla özdeşleşmiş olan #12devadam hashtagının Trending Topics'e girmesiyle yaşadı. Daha önce de bahsettiğim 12devadam.com Google aramalarında 1 numarada çıkmasıyla global bilinirliğine katkıda bulunmuş oldu. Dün akşam #12devadam'ın trend olmasıyla da ilk kez bir Türk markası Trending Topics'te boy göstermiş oldu.(Onur Cengiz'in şu tweetinden alıntıdır) 12 dev adam ne markası diye sorgulayanların cevabı tweette saklı :)

Kaybedenler 

Bu turnuvanın  bir kaybedeni varsa kesinlikle Fiba ve Fiba'nın Facebook fan sayfası yöneticileridir. Bir sayfa nasıl yönetilmez. Bir çok kez gözden kaçırdıkları ırkçılık dolu mesajları duvarlarında barındırdıkları ve bunlara müdahale etmedikleri için bu turnuvanın kesin kaybedenidir. Elbette bir çok kaybeden daha çıkartabilirsiniz. Misal sponsor olup da hiç bir şekilde sosyal medya araçlarını kullanarak bir kampanya düzenlemeyen markalar gibi.  Benim en büyük kaybedenim Fiba'dır ve bunun nedeni ırkçılığa karşı hızlı davranamamalarıdır. Irkçılık gibi konulara hızlı müdahale edilmelidir kesinlikle bunun böyle göz önünde bulunduramayan Fiba önümüzde olan şampiyonalarda daha dikkatli davranmalıdır.
 
Turnuva bitişinde yine Türk Twitter kullanıcıları yine ıskalayarak "Sizinle Gurur"'u Trending Topics'e yerleştirdi. Önceki akşam ilk olarak "Finaldeyiz" sonrasında ise "#12devadam" Trending Topics'te kendine yer buldu. Şunu öğrendik buradan da ; Eğer Trending Topics'e bir şey girecekse ortak akılı devreye sokmamız lazım (#12devadam) eğer yapamıyorsak bizim dilimizin zorluğundan da olabilir  bir şeyleri bir anda Trending Topics'e sokabiliyoruz(Finaldeyiz ve Sizinle Gurur)  ve bunları bizden başka kimseye anlayamayabiliyor ve anlatamayabiliyoruz.

Bir şeylerin trend olmasında ki amaç eğer kendimizi tatmin etmek değil de dünyaya duyurmaksa  eğer ortak akıl ile hareket etmek gerekli sanırım.

Saygılar.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası