27 Haziran 2010 Pazar

İkinci çeyrek geçilirken genel bakış

Mart ayında bir yazı yazmıştım "İlk çeyrek geçilirken genel bakış" adlı onu dönüp tekrar okudum bir ilerleme olmuş mu diye. Pek bir şey yok gibi görünüyor.


3 ay önce: Twitter halen Türkçe değil. Bence bunun nedeni trending topicse bir tane bile Türkçe kelime sokamamamız. Burada olduğumuz gösteremiyoruz demektir bu durum.
Şimdi :  Twitter hala Türkçe değil fakat Trending Topics'te kelimelerimiz girdi. Recep Bey, Kılıçdaroğlu, Aşk-ı Memnu gibi. Twitter fark etmiş ama yeni dil ekleme gibi bir planları yokmuş bekleyeceğiz demektir.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 ay önce : Facebook halen bazı kullanım yönergelerini Türkçe'ye çevirmedi. Facebook içinde en kalabalık ülkelerden olduğumuzla övünüp duralım. Fakat Facebook'un bu büyük çoğunluğu gözardı etmesi konusunda bir şey yapmayalım.
Şimdi : Burada yazdıklarım aynen duruyor bazı kullanım yönergeleri İngilizce devam ediyor. Artık en çok üye olan ülkeler sıralamasında 4. sıradayız. Endonezya bizi geçti.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 ay önce : Müyap ülkesinden ulaşılamayan bir sitede resmi bir kanal açtı. Bu işi iki yönü var. Birincisi Youtube için açılma sinyali denilebilir. İkincisi kapalı olan bir sitenin bir çok siteyi kapattıran bir oluşum ile işbirliği yapması(işbirliği doğru kelime olmayabilir). İki konuda çok su götürecek konular.
 Şimdi : Youtube'un açılması umuduyla beklerken  sansür daha da sıkılaştı. 3 ay sonra bu yazıyı tekrar yazacağım bakalım bu durumda bir değişiklik olacak mı?
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 ay önce : Yılın ilk çeyreği geçilirken konum temelli sosyal araçlar Türkiye'de pek tutmamış gibi görünüyor. Bir kaç Türk örneği çıkmasına rağmen halen istenilen safhada değil.
Şimdi : Foursquare biraz kıpırdanmış gibi görünüyor(Bu yorum ülkemiz için geçerli yurtdışında gayet iyi gidiyor). Bu konuya bizimkilerde el attı Turkcell Gezenzi adlı bir servisi piyasaya sundu. Bu iş için halen bir umut besliyor insanlar. Ben mi? Ben lokasyon bazlı uygulamalara ısınamadım bir türlü.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 3 ay önce : Friendfeed hafiften teklemeye devam ediyor. Sıkı kullanıcılarını diğer servislere kaptırıyor(çok yavaş olsa da). Türkiye'den alternatiflerinin çıkacağı söylentilerin dolanıyor ortalıkta. Tutar tutmaz konusunda çıkınca konuşacağım.
Şimdi :  Friendfeed teklese de 3 ay ne ise şimdide o bir fark yok sadece halen çok sıkı tartışmaların çıktığı bir ortam. Bahsettiğim Türk girişiminden ses yok Nysght değil bahsettiğim Türkiye içinden bir girişim olarak duymuştum ama bakalım ne olacak.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 ay önce : Son yapılan sosyal medya kampanyaları firmaların canını sıkacağa benziyor. Yıllardır fildişi kulelerinden iş yapan firmalar halk arasına karışınca tepkileri karşılamakta zorlanacaklar gibi.
Şimdi : Bu durumu uygulamalı olarak 3 ay içinde çok kez yaşadığım için önümüzde olan 3 ayda da bu tarz şeyler bekliyorum. Bu olaylar oldukça bana da konu yazacak konu çıkıyor.
 
Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası