6 Şubat 2010 Cumartesi

Friendfeed , Cliqset , Nsyght ...





Techcrunch Nsyght diye yeni bir bütün akışı bir arada toplayan yeni bir site açıldığını yazdı bugün. Yani site cliqset ve friendfeed ' in yeni bir türevi. Tutar tutmaz bu konu pek bağlamaz fakat 200 bin dollar yatırım almış herhalde bir gelecek gördü yatırımcılar.

Buradan şu konu hakkında yazmak istiyorum "tamam bir çok akışı bir arada toplayan siteler var fakat insanlar akışları mı birada toplamak istiyor ya da sadece beğendiklerini paylaşıp yorum mu yapmak istiyor". Bu konu çok ilgi çekici friendfeed'te bir çok kez bu konu "twitter yazdıklarınız friendfeedte görünmesin" üzerinden tartışıldı. Kimisi bütün ağlarda olan akışı friendfeed'e bağlamış kimisi sadece freindfeed için bir sınıflandırma yapmış. Ben friendfeed için sınıflandırma yapanlardanım misal sadece blogger twitter ve digg hesabım friendfeed'e bağlı. Friendfeedi ayrı bir dünya olarak konumlandırdım. Friendfeed takip ettiğim çoğu kişiyi yüz yüze tanışmış değilim facebook gibi arkadaşlarımdan kurulu bir ağa sahip değilim yani , sadece paylaşımlarını beğendiğim için takip ediyorum. Yani digg Türkiye'de aktif olsa kesinlikle friendfeed'i bu şekilde kullanmam.

Akışını bir arada toplayan insanlar için friendfeed'i kullanmak ki bence akışları bir arada toplayıp kullanmak bu işin ilk kuruluş amacı bu , friendfeed'i neden böyle kullanıyorsun demek saçma zaten amaç bu akışları bir arada toplamak eğer friendfeed'e özel bir içerik üretip kullanıyorsan ne ala. Şu yazıyı yazarken Friendfeed'te önümden geçen 20 içeriğin sadece 2 si friendfeed'e özel içerikler. (Bookmarklet ile gelen içerikleri friendfeed içeriği olarak saymamayı tercih ettim sonuçta dışarıdan gelen ve friendfeed için özel oluşturulmuş bir içerik değil).

Friendfeed aslında burada ismini 20 kez söylediğim kadar popüler değil sadece belli bir kesim tarafından kullanılıyor bir facebook bir twitter bile değil sadece halen Türkiye'de bu kadar popüler olmasının nedeni kullanıcılarının gerçekten doğru düzgün ve ne paylaşılıp ne paylaşılmayacağını bilen insanlar olduğundan dolayı ve iyi networkları olan insanlar olması.

Bu tarz sitelerden muhtemelen bu sene içinde bir adet Türk versiyonda görebiliriz bir şey duyduğumdan değil umduğumdan , friendfeed kullanıcılarının çoğunluğu Türk (alexa diyor ben değil) neden bu tarz bir Türk girişimi olmuyor acaba olsa kullanılabilir.

Yazının asıl konusu olan site için bir yorum yapmayacağım fakat tasarım olarak Friendfeed in önünde gibi durduğunu söyleyebilirim.

Yazıda olan her linki içinde bulabileceğiniz Techcrunch yazısı

22 Şubat 2010 tarihli ekleme: nsyght zaten çoğunluğunun Türk olduğu bir ekip tarafından oluşturulmuş. Londra merkezli olduğunu öğrenince direkt Türk değildir diyerek geçip uzaklaşmıştım. Eğer denk gelirlerde okuyan birileri olursa özür dilerim aslında çok önemli olan bir ayrıntıyı gözden kaçırmışım. Şimdi gidip üye olma zamanı :)


Crunchbase sitesinin Nysght hakkında olan sayfasından daha derli toplu ve ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası