12 Ekim 2009 Pazartesi

Wikia:Farklı bir wiki yaklaşımı.

Herkes wikipedia yı kullanıp bişeyler yapmıştır.Kimimiz ödevleri aynen oradaki başlık ile çıkartmıştır yada sürtüşme yaşadığı bir konuda wikipediayı kaynak göstermiştir.(wikipedia kaynak göstermek için her zaman doğru kaynak olmayabilir dikkat).

Bu sefer biraz wikia dan bahsedeceğim.Wikia için kısaca "belli konularda özelleşmiş bir wikipedia klonu" diyebiliriz.Yada fanboy wikiside diyebiliriz.Neden böyle dediğimizide şöyle açıklayalım.Şöyleki wikia içerdiği alt başlıklarla fanboy diye tanımlanan insanların ilgi alanları hakkında ansiklopediler oluşturduklar bir web 2.0 icadı.İçinde bulunan başlıkları şöyle örneklerle anlatayım.

Marvel Database Project:Marvel çizgi romanları hakkında bulunabilecek en iyi kaynağı yaratmaya çalışıyorlar şuan içinde 56.000 yakın başlık var ve durmayacaklar gibi görünüyor.

Dc Database Project:Marvel olurda Dc comics olmaz mı? Dc comics evreni hakkında 39 000 kadar başlığa sahip bir wiki.

Muppet wiki:Muppet şov hakkında bir wiki buda 19 000 başlığı bulmuşlar burada da.

Bu oluşum duracğa benzemiyor fakat Türkçeleşme şansıda çok az diyebiliriz aslında.Keşke böyle bir kaynak Türkçe olsa.Ekşisözlük şmdilik bu tarz bir görevi kendi başına idare etmeye çalışıyor fakat bir yere kadar olur elbette.

Wikia burada

Wikia Marvel Database Project Burada

Wikia Dc Database Project Burada

Wikia Muppet Wiki Burada

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası