6 Eylül 2009 Pazar

Bir Sosyal Medya Deneyi:Forumlar

Benim için Türk insanın sosyal medya ve web 2.0 ile tanışmasının başlangıç noktası ilk forum sitesinin açılması ile olmuştur.Forumlar herkesin bildiği gibi her türlü (legal /illegal) içeriği paylaşmak için kurulan topluluklardır.Türk olarak biz forumları çoğunlukla illegal paylaşım amaçlı kullanmışızdır ve kullanmaya devam etmekteyiz.

Alexa en çok girilen 100 site listesinde rapidshare in ilk 20 arasında olmasına şöyle bir bakış açısı getirebiliriz.Forumlar hala internet kullanıcısının yanlızca teşekkür etmek ve rep vermek üzerinede olsa forumları sosyalmeşmek için kullandığını söyleyebiliriz.Listeyi incelemye devam ettiğimizde listenin 26. sırasında illegal paylaşıma bulaşmadan ve sosyal medya terimi gerçekten karşılayan bir site bulunmakta.Donanım haber sitesi.Donamım haberin ana sayfası listede olsada donamım haber forumunun sayesinde o listede o kadar yukarda olduğunu söyleyebilriz.Listenin 34. sırasında bu işe illegal başlayıp siteyi legal bir hale sokan forumtr var.(İnşallah doğru hatırlıyorumdur bu forumda paylaşım yapıldığını hatırlıyorum çünkü yanlışsa şimdiden özür dilerim.)Listeyi incelemeye devam ettiğimizde ise konsept olarak hazırlanmış ve sadece memurlara hitap etmeye çalışan memurlar.net sitesini görüyoruz onunda sırası 59.Memurlar net aslında memuriyet ile ilgili sorulara yanıt vermeye çalışan bir site fakat forumunun bu sıralamada büyük bir etkisi olduğu açık.Listede bulunan sonuncu forum ise msxlabs burasıda diğer iki site forumtr ve donanımhaber gibi geniş içerikli bir forum.Msxlabs in sırası 73.

Sonuç olarak forumlar illegal paylaşım olmasada ayakta kalmayı başarabiliyorlar.Sosyal medyanın dinamik ve farklı bir yüzü olmaya devam ediyorlar.Hemen hemen bütün üye kullanıcıların bir şekilde içerik sağladığı siteler Türk insanın hem payalşımcı yüzünü kimi zamanda egolarınını tatmin ettiği ortamlar olarak uzun bir süre daha internet içinde yerlerini sıkı bir şekilde koruyacaklar.

Donanım Haber forum burada.

Forum TR burada.

Memurlar.Net burada

Msxlabs burada

Saygılar

1 yorum:

  1. ya hocam twitterdan mesaj attım gaza gelipte, birde burdan yazıyım istedim. hocam benim mail eyilmaz1984@hotmail.com. ya bir şeyler var aklımızda seninle konuşmak istediğimiz. eğer uygun bir zamanın olursa , msn üzeinden falan bir iletişim kursak çok makbule geçer. sevgiler saygılar

    YanıtlaSil

Facebook Sayfası