12 Mart 2011 Cumartesi

Gazeteler, Okur Yorumları ve Topluluk Yönetimi

Bugün rastgele gazetelerimizin web sitelerinde gezerken bir gazete okurunun alenen ağır bir argo kullandığını ve bu argoyu bir devlet büyüğü ile ilişkilendirdiğini gördüm ve bu yorum halen orada durmaya devam ediyor. (Argo dediğim kelime ise "Düdüklemek" yani öyle şeker gibi bir kelime değildir kendisi). Burada gereksiz bir ahlakçılık peşinde koşmayacağım elbette sadece durumu göstermeye çalışacağım ve topluluk yönetimi için bir iki şeye dikkat çekeceğim. Bu yazıyı yazmadan önce bir de şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim Serdar Kuzuloğlu'nun araştırması.

Gazeteler tarafsız haber verirken taraflı yorumlarla bunları süsleyebilirler ki bu normaldir. Herkes kendi istediği şekilde olan gazeteyi okumakta serbesttir. Şimdi "Gazeteler neden tam zamanlı bir topluluk yöneticisine neden sahip olmalıdır?" sorusuna biraz kafa yoralım.

* Bizim insanımız neyin küfür olan kelimeleri tam olarak seçemeyebiliyor. Düdüklemek ağır argo kelimedir fakat küfür olmadığını düşünüp insanlar bunu her şekilde kullanabiliyor. Topluluk yöneticisi bu kelimeleri denetlemesi gerekli.

* Siyaset, spor ve din üzerine yazıyorsunuz ve bu konular başlı başına bir çatışma durumu yaratıyor. Uygunsuz yorumları denetlemek için bir adet topluluk yöneticisi.

* İnternet artık o tek taraflı iletişim olan yer değil sosyal medya, yeni medya ve her ne deniyorsa adına diyalog geliştirme üzerine kurulu. Her yorum alanı diyalog geliştirmek için var ve konuya bağlı olarak kavga çıkması kaçınılmaz. Çıkan kavgaları fazla büyütmeden uzlaştırmak gerekli.

* Yorumları kapatmak çok özlemini çektiğinizi söylediğiniz ifade özgürlüğünü engellemektir. İfade özgürlüğünü engellemeden hakaretleri engellemenin tek yolu topluluk yöneticisinden geçer.

* Sosyal medyaya özel içerik oluşturmanızın zamanı gelmedi mi? Bunun için elinizde bir tane topluluğun isteklerini bilen birisinin yardımı iyi olmaz mıydı? Konuyu bulurken yardımcı olur bulunan konulara şekil vermede de yardımcı olur ama haber yazma konusunda topluluk yöneticisine pek yaslanmanız doğru olmaz.(Bunlar gazeteler için yapılacak içerikler için geçerli. Facebook gibi topluluklara doğru içeriği sunmak bu kişinin görevidir)

* Yapılan hatalı yorum silme durumlarında ateşe atılacak birisi olmalı değil mi? Ateşe atın derken bütün gazete yerine topluluk yöneticisi yaptı deyip kurtulmak en garantisidir.(Evet bu böyledir, böyle olacaktır ne yazık ki. Sen yanmazsan, ben yanmazsam kim yönetir bu toplulukları)
 
İlk olarak aklıma gelen topluluk yöneticisinin yapacağı işler bunlar. Elbette bir çok özelliğe daha sahip olmalı fakat kimse ondan haber yapmasını beklemesin, işi değil.

Bu yazıya aslında böyle Google Görseller'de "Community Manager" yazınca çıkan top kafalı adamların görseli kullanmak gerekli ama neyse çok klişe topluluk yönetimi yazılan her yere o görsel kullanılıyor.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası