4 Ocak 2011 Salı

En çok oyuncusu olan 25 Facebook oyunu (04 Ocak 2011)

Yıl ilk oyun listesi ile karşınızdayım. Aslında geçen sene boyunca sürekli Farmville yine birinci yazmaktan sıkılmıştım. Bu sene Zynga bir güzellik yapıp CityVille'i çıkartıp FarmvVille'i yerinden etti. Kendi oyununu kendi yaptığı oyun ile geçti. Geçen sene bir daha 80 milyon kişilik oyunlar görmemiz zor hatta imkansıza yakın derken bu sene CityVille daha bir aylık bir oyunken bu iddiamı yerle bir etti. Aylık aktif oyuncu sayısı 80 milyon oldu. Bu sayı FarmVille'in şu an oyuncu sayısının 23 milyon fazlası demek.

Bu ayın en çok oyuncu kazanları şöyle oldu : CityVille (80 milyon), Farmville(4 milyon), Cafe World (1 milyon), Treasure Island (1.5 milyon), City of Wonder (2 milyon), It Girl (1.2 milyon) ve Zuma Blitz (6 milyon) .

Bu ayın en çok oyuncu kaybeden oyunları : Mafia Wars (1.6 milyon) , PetVille (600 bin), Happy Pets (430 bin) . Bu ay oyuncu kaybeden oyunlar olsa da çok ufak sayılar olduğundan pek dikkat çekici değildiler. CityVille'in böyle çılgın bir yükselişle ortaya çıkması kimin ne kaybettiğini pek merak uyandıracak gibi durmuyor.  

Geçen ay listede olmayıp bu ay listede olan oyunlar ise CityVille, It Girl ve Zuma Blitz. Bu oyunlar iyi açılış yaptılar. CityVille zaten sosyal oyun tarihini değiştirdi. It Girl ise CrowdStar'ın tekrar parlattığı bir oyun oldu bir süredir oyun dünyasında var olan oyun şirketin tekrar reklam atakları ile ilk 25'te kendine yer buldu. Zuma Blitz ise yepyeni bir oyun o da CityVille ile aynı tarihte çıktı. Popcap Games (Bejeweled Blitz'ten biliyoruz kendisini)  yeni oyunu ve Bejeweled'in belli bir popülerliği ile Zuma Blitz'te yaralanmış görünüyor.

Zynga CityVille'in piyasaya sürmesi operasyonu gösterdik ki sosyal oyun dünyasın kurallarını yazan yegane firma Zynga'dır. İlk 10'da yer alan 7 oyun Zynga'nın geçen ay 6 iken CityVille bu sayıyı 7'ye çıkartıp diğer oyunları bir sıra aşağıya kaydırdı.

Neyse listenin sahibi görselin köşesinde yazdığı gibi Inside Social Games ticari bir oluşum içerisinde bu tabloyu kullanacaksanız bir sorun yaşayacağınız onlar elbette :) Listenin kaynağı ve daha detaylı bir analiz için Top 25 Facebook Games for January 2011 . İnceleyiniz benim yazdılarım kişisel görüşlerim linke olan ise profesyonel bakış açısı içeren yazılar göz atınız.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası