29 Nisan 2010 Perşembe

Kara Mizah ve Twitter


 Siirt'te olan malum olayları biliyorsunuz. Çocuklara yapılan cinsel istismar ile ilgili olan olay. Bu konu hakkında gazeteciler bir  çok şey yazdı hatta Twitter merkezli bir organizasyon doğdu Tepkisiz Kalma  . Organizasyonun ve sitenin amacı bu konu hakkında tepkilerinizi yüksek ses ile söyleyebilmeniz. Siteye girip bir yorum yapıp , bir de Twitter ve Facebook'ta paylaşım yaparsanız bu organizasyona ufakta olsa katkıda bulunabilirsiniz.

Şimdi bu olay hakkında bir başka yöne gidelim. Mazhar Alanson'nun yaptığı yorumlara(Sevenleri ve kendisi kara mizah diyor). Burada gidip koca adamın ne dediği hakkında yorum yazacak değilim.

Benim dikkati çekmek istediğim şeyler şunlar :
* Sosyal medya sayesinde insanların kendini bir şeyler söyleme gereğinde hissetmesi
* Ünlülerin , varlıkları ile sosyal medyayı geleneksel medyaya çevirmeye başladığı.

Kimi insan espri yapmaya çalışıyor (Ekşi sözlük başlıklarını kendi bulmuş gibi satmaya çalışıyor kimisi espri yapacağım diye saçmalıyor) , kimisi saçma sapan tespitler yapıyor, kimi ülkeyi bilgisayar başından kurtarıyor  gibi gibi. Kimseyi bir şeyi nasıl kullanacağını öğretecek değilim ama bu yapılan şeyin bir sınırı olmalı bana göre. Her yazdığım şeyi beni seviyorlar diye kabul edecekler diye bir durum yok.(Fanboy kavramı biz de biraz daha şiddetli ne yazık ki insanlar sevdiği şeyleri abartılı seviyorlar). Sosyal medya ilk önce benim gözümde iletişim aracıdır. Burası bir arena değildir kimse bir şeyler ispatlamakla uğraşmamasını dilerim.

Yazarken düşündüğümüz şeyleri aynen insanlara geçiremiyoruz bu böyle oldu böyle olacak. Türk toplumu olarak jest ve mimik kullanmayı seviyoruz. Twitter'da veya diğer anlık ileti uygulamalarında bu yüzden bir espri yaptığımız zaman mecburen "smiley" kullanıyoruz hatta muhtaç kalıyoruz diyebilirim. (Smiley kullanmadan nasıl komik olunabilir örneği için İngilizceleri varsa Conan O'Brien'ı Twitter hesabını bir kontrol etmelerini önerebilirim). Sadece bu yazdıklarım ufak bir rica; yazarken insanların evrensel hassasiyetlerine dikkat edin. Ünlüler ne yazık ki sosyal medya araçlarını  "arka bahçemde çocuklarla mangal yapıyoruz" havasında kullanıyorlar , farkında değiller(sanırım) TV'ler kadar etkili artık. Arka bahçene magazinci sokmuyorsan , sosyal medyayı da bulaştırmamak lazım.

Şimdi bu duruma bir başka örnek vereyim. Jeff Dunham Dead Terorist Achmed adlı gösterisi Youtube'un en sevilen videolarından oldu hatta Türkçe alt yazılı versiyonları bile çıktı. Tabii olarak bu popülerlik ona geleneksel medyada bol sıfırlı bir iş buldurdu. Sonunda ne oldu elinin altında olan sonsuz özgürlükle yaptığı ırkçı espriler Tv'de tutmadı ve postalandı. Sosyal medya bazı konuları daha toleranslı olabilir ama artık geleneksel medya ünlüleri bu iş içindeyse sosyal medya kavramı bitmiştir. TV'de ne dediğinize ne kadar dikkat ediyorsanız burada da o kadar dikkatli konuşmak zorunda kalacaksınız. Çünkü sizi Tv'de seven ve hayranınız olan kişiler orada olan duruşunuzla sevmiştir sizi. Hayran kaybetmeyi göze alıyorsanız dağlar sizindir elbette.

Karmaşık bir yazı oldu bu sefer , bu konu hakkında bir çok şey söyleyebilirdim. Fakat kısa kestim. Daha sosyal medyada iş yapmak isteyenlerin ilk karar vermesi gereken şey olan sosyal medya duruşu hakkında bir yazıya geçecektim. Artık daha sonra.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası