6 Ocak 2010 Çarşamba

Vatandaş gazeteci olmuş yahu

Aslında bgüzel ülkemde çokta revaçtaolan bir şey ama bir türlü adını koyamadığımız iş. Kimi zaman ilgi çekici şeyler yakalansa bile genel olarak Türkiye'de pek bir şey olmuyor bu konuda.

Bu konunun aslında en iyi kullanılacağı yer kesinlikle magazin. Fakat pek bir numara göremedik şimdiye kadar ilgi çekici şeyler yok. Benim magazin anlayışım biraz daha sert bir ünlünün bir yerde yemek yemesi pek bir magazin olayı değil benim için. Bir ünlünün bir yerde sarhoş olup yollara yıkılması daha ilgi çekici , sadistçe veya manyakça gelebilir ama magazin dediğim şeyin bu olduğunu düşünüyorum ben. Yoksa haydi ne güzel yemek yediniz haberleri , şu ünlü şu kadara araba , ev , kıyafet almış gibi cemiyet hayatı beni pek bağlamaz.

Bunun böyle olması için en iyi yol magazincilerin giremediği yerlere girebilen insanların bu işi kullanması.

Diğer bir olay ise sosyal olayların iletilmesi. Genellikle insanlar büyük haber ajanslarının tekelinden bahseder fakat bişey yapmaz herhalde bu bizim alışkanlığımız biz bağıralım çağıralım fakat başkası yapsın. Ajanslar bazı şeyleri engeller ise niye başka kişiler bu şeyleri sosyal medya veya video kanalları ile yaymaya çalışmaz. Belki onları da engelliyorlar şimdi bişey diyemem bu konuda. Bu konu için en iyi örnek iran seçimleri olayları sürekli söylüyorum bunu zaten.

Bir olayda ani gelişen ve gelişmesi muhtemel kaza veya felaketlerin saniye saniye görüntülenebilmesi ve aynı hızda tarafsız ve sansürsüz bir göz ile sosyal medyaya servis edilebilmesi şansı. Bunlar 3g nin popülerliği ile daha da artcağını düşündüğüm vatandaş gazeteciliği örnekleri fazlasıda vardır olacaktır da. daha bir çok tahmin edemeyeceğimz şeyi internet aracılığı ile göreceğiz muhtemelen.

Neyse şimdi bu vatandaş gazeteciliğinin özel hayat ilişkisine gelelim. Özel hayatın nerede başladığı çok önemli mi acaba yoksa ünlü oldun mu özel hayatında yok mudur burada tartışılan şeyler bir kaç önemli nokta. Ama öen önemlisi herkesin özel hayatı ne yazık ki özel mülkü bittiminde başlıyor olması . Meydanda küfürlü konuşan amcayı nasıl eline telefon alan kayda başlıyorsa , yerlerde sürünen sarhoş kişi kim olursa olsun kayıt altına alınır. Çünkü farklıdır dikkat çeker adeta forumlarda iyi paylaşım yapan çocuğun replerinin çoşması gibi bu videonunda izlenecek olması aşikardır. Ne kadar çok izlenirse o kadar saygı duyulan bir kişi olacağım hevesi ile bir çok paylaşım yapılacaktır.

Bence bu sene en önemli olaylarından biri vatandaş gazeteciliği olacaktır. Zaten yurtdışında olan bişeyin bize çabuk karışması gerekirdi şimdiye kadar.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası