13 Ocak 2013 Pazar

Sosyal Medyanın 3İ'si

Onlarca belki yüzlerce "Sosyal Medya Nedir?" minvalinde yazı okumuşsunuzdur. Bu yazıları(sunumların) bir çoğu "sosyal medyada olmalısınız yoksa çok bik bik olursunuza" bağlanan yazıladır. Hele üstüne üstlük ajans sunumuna denk geldiyseniz" bizim ajanslar çalışmazsanız çok bik bik olursunuzla" bitiyordur ki işte en güzeli o yazılardır. En sevdiğimsiniz ajansların hazırladığı "Sosyal Medya Nedir?" sunumları sizsiz yapamıyorum.

Neyse derdim binlerce olan "Sosyal Medya Nedir?" sunumlarında genellikle unutulan "Ajans-Marka" ilişkilerinin üç ayağına değinmek. Üç ayak ise şöyledir. "İletişim - İş Birliği - İnsan Gücü" bu başlıklar ya da ayaklar sürekli unutulan bu işin minimum sorunla ilerlemesinin en temel gereksinimidir.  Kısaca başlıklar hakkında konuşalım (adeta ders anlatır gibi geçiş yapıyoruz)

İletişim
Temelde yaptığımız iş iletişim kurmak. Ajans ve marka birbiriyle aynı dili konuşamıyorsa, ajans markayı marka ajansın yeteneklerini tanıyamıyorsa, ne yazık ki bu iş her hafta sosyal medya yönetiminden "ajansla marka arasından nasıl krizi çözebiliriz" işine dönüşür. Tamda bu iş yüzünden de ne yazık ki marka tarafından hiçbir düzgün "brief" gelmeyecek ya da marka tarafında hiçbir yaratıcı proje çıkmayacak çünkü birbirimizi dinlemeyeceğiz marka parayı verip düdüğü çalacak ajansta parayı alıp gerek yeter şartları yerine getirecek ve patinaja devam edeceğiz. Marka ve ajans ilk önce birbiriyle konuşacak sonra topluluğa seslenecek.

İş Birliği
İletişim kurabildiysek birbirimizi anladıysak artık ikinci adıma geçip "nasıl beraber çalışabiliriz?" işini çözmemiz gerekir. Sosyal medya işini ajans dışına çıkartıp marka içine almak büyük işti lakin sadece büyük markaların yapabileceği bir harekettir. Nihayetinde artık ajans marka ile marka da ajans ile iyi geçinmek ve iş kalemlerinin kimin sorumluluğunda olması gerektiğini iyi belirlemek zorundadır. Burada sorumluluk paylaşımı ve kriz planları yapılır, iş paylaşımı yapılır, insiyatif alınması gereken zamanlar belirlenir. Artık sosyal medyada yürümek için adımlar atılır.

İnsan Gücü 
İlk iki adımdan sonra işi iki tarafta da kimin yöneteceğinin belirlenmesi gerekir. Ajanslar marka topluluğuna göre ekibini iç kaynakları ile oluşturur ya da yeni ekipler kurar. Marka tarafında sosyal medyanın yapısı gerekiği her ajansın insiyatif alamayacağı durumlarda ulaşması ve içerik akışını yönetmesi için bir kilit nokta gerekir. Bu kişiler artık iki taraf için karar verme yetkisi ve insiyatif alma yetkisi olan kişilerdir.

Bu adımlar tamamlandığına göre artık hesapları yönetip "beğendiyseniz like ediniz" gibi süper "Call to Action" içeriklerinizi sayfalarınızda paylaşıp "Engagement oranı" ile sevişebilirsiniz.

Not: Yazma işini aralıklı yaptığım için konsantrasyon sorunları yaşıyorum bundan dolayı yazım hataları olacaktur. Yazım hatalarını bildirirseniz süper olur.

Saygılar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Facebook Sayfası