Kullanıcılar
Her yasağın ceremesini her seferinde kullanıcılar çeker. Futboldaki saha kapatma cezası örneğin. İnternet yasaklarında da bu durumu yine karşılayacak olanlar kullanıcılar oluyor. Devlet büyüklerimiz kapattıkları sosyal ağların birincil yararlarını göz ardı ederek sözde devlet çıkarlarını göz önünde bulundurarak kapatma tedbirini uyguladıklarını söylüyorlar.
Örneğin Twitter kapalı olduğu sürece kaç "Kan aranıyor" duyurusu yardım edecek kişilere ulaşmadı sorusunun sorulması gerekiyor.
Kullanıcılar konusuna geri dönersek kullanıcılar genelde yasaklara karşı ses çıkarmak yerine o yasağı nasıl delerim? konusunu konuşuyordu. Biz genellikle bu konularda uzun vadeli düşünüp hareket etmektense günü kurtarmaya odaklanıyoruz.
Ses çıkarma konusunu açmak gerekli. Birçok STK konuyu sokaklarda çözmeye çalışmayalım gibi bir yaklaşım sergiledi ki bana da kalırsa bu yaklaşım doğru görünüyor. Örneğin duruma dikkat çekmek adına sansür hakkında Facebook sayfasında websitelerine yönlendiren bişeyleri paylaşmak yerine kendi fikirlerimizi kendi arkadaşlarımıza paylaşmak ve bişeyleri anlatmamız gerekiyor. Çünkü insanlar sizin söylediklerinize websitelerinde yazan isimsiz yazılardan daha çok inanır. Hatta özgüveniniz yerindeyse sansür ile video ağlarda video paylaşımı yapılması iyi olur.
Unutmayın ki sosyal medya sizin bizzat düşünceleriniz hatta kendi üzerinize kuruludur. Elinizde yasaklı sitelere girme konusunda bilgi paylaşın ama lütfen buradan girmenin güzel oluğunu söylemeyiniz. Evet yasakları delmenin kendine özel bir bir tadı olabilir ama o tad uzun süre ağzınızda kalmaya devam ederse kekremsi bir hale dönüşecek.
Saygılar
Cemil
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder