30 Ağustos 2009 Pazar

Sosyal medyanın kalbi:Youtube

Belkide en verimli web 2.0 uygulamalrından olan youtube sosyla medyanın en önemli ayağınını oluşturduğunu herkes bilir.Videoların paylaşılması için en önemli kaynak olan youtube blogger,facebook,twitter içinde sürekli bir destek noktası olur.Türk genci video paylaşamazsa nasıl yaşayacak yoksa.Bir video ilk olarak youtubeda ünlenir sonra kopacaksınız tanımları ile sosyal ağlar içinde dolaşmaya başlar.Bu youtube yasaklı olduğu dönemlerde bile böyle oldu.

Bu durum alexa verileri ile bizi doğrulamakta zaten youtube halen Tr den girilen 5. site durumunda.46. sırada olan open dns'i,49. sırada olan ktunnel'i gördüğümüz zaman yasak konusunuda pek kimsenin bişey takmadığını söyleyebiliriz.

Youtube yokluğunda Tr den ortaya çıkan klonlarıda oldu türkçe olan ve yine bir çok içerik paylaşılan.fakat asıl kazancını +18 elementlere izin vermesiyle sağladığını biliyoruz.Asıl kazancı bana göre vimeo ve dailymotion sağladı bu durumda.Dailymotion sitesini türkçeleştirerek hem uluslar arası durumunun getirdiği video zengiliği sayesinde kendisini kabul ettirdi.Vimeo ise hd video sunumu yapmasıyla reklamcıların ve görsel sanatlar ile ilgilenenlerin gözdesi oldu.Kalite ve içerikle bu iki site diğer türk benzerlerinin önünde oldu.

Not:Vimeo sitesinin tasarımında bence şuana kadar gördüğüm en iyi video sitesi tasarımı.

http://www.vimeo.com/

http://www.dailymotion.com/tr

Alexa nın tr listesi burada

28 Ağustos 2009 Cuma

Rooney Twitter Turkey

Beşiktaş Man utd. ile eşleşince Rooney de boş durmamış bir espri yapıvermiş twitter üzeriden .

"Turkey I like Turkey really nice with stuffing apple sauce & roasted potatoes" deyivermiş.oturup çevirmeyeceğim bile zaten ne demek istediği anlaşılıyor.İşte her önüne gelen kendini Rick Gervais sanırım espri yapmaya kalkınca ortalık karışıyor.Çocukca bir espri yaptığı belli keşke bir espri yapayımda Türklere laf sokayım diye uğraşmasaymış.Bu sefer sanırım ingiliz işi cevap gelmeyecek.İnönü ye indiği zaman çarşı ingilzce öğrenecek cevabı tribünden verecek.Artık adamın sülalesi bu işten nasıl etkilenir bilemiyorum bu iş çarşı tribünün yaratıcılığına kalmış.

Rooney in malum tweet i burada.

Saygılar

27 Ağustos 2009 Perşembe

Twitter'da olması gereken hollywood yıldızları.

Totalfilm çok güzel bir çaılşma yapmış ve twitter da olması gereken ünlüler diye liste hazırlamış.Hepsi için neden olmalı sorularına cevap vermiş potansiyel tweetlerini yazmış.Brad Pitt için olan hakkında bir iki bişey yazayım kalanını aşağıda vereceğim linkten okursunuz.

Brad Pitt Neden twitter da olmalı?

Çünkü insani yardım vakıflarına hayranlarını yönlendirebilir.Onlara bağış yapması konusunda ikna edebilir.

Potansiyel tweet:

Fincher aradı Fight Club 2 geliyor.ilk kez burada duydunuz.

Kalan ünlülerin nedenleri ve potansiyel tweetleri için buradan.

Saygılar

Twitter'da basıldı.

Ne kadar doğru bir tabir veya tanımlama oldu bilmiyorum ama.Beasley (miami heat) için bu tanım aslında şöylede olabilirdi "kendini ele verdi".

Neyse olayı anlatayım zaten ot belasıyla başı dertte olan basketbolcu birde dalgınlıkla mı artık kafası mı güzeldi bilmiyorum.Ot içinelen bir ortamda bulunduğunu belli olan bir fotoyu twitterda paylaşmış.Bu haberin güzel bir linkini konyalı portlandlılar blogunda yazdılar.Sizi direkt oraya yönlendireyim oradan takip ediniz.

http://konyaliportlandlilar.blogspot.com/

25 Ağustos 2009 Salı

Çocuk oyuncağı(!) twitter

Co ed mag sitesi çok entrasan bri twitter adresleri derlemesi yapmış .Playbo kızlarının twitter adreslerini listelemiş bir kaçının adresini burada vereceğim kalanları ise co ed mag sitesinde.

Summer Altice
Miss August 2000   twitter

Jessica Burciaga
Miss February 2009 twitter

Lindsey Gayle Evans
Miss October 2009 twitter

27 adresin tamamı coed magazine sitesinde ona buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılar
 


24 Ağustos 2009 Pazartesi

Facebook video takibi

İşte insanların facebookta olan videoları artık üyelik işlemi olmadan rahatla izleyebilecekleri bir site yapılmış insanlar artık doya doya videoları izleyebilirler.İzledikleriyle kalsalar iyi olur birde paylaşmasalar neyse uzatmayalım.

Sitenin adı ve linki burada http://www.facebookizle.com/

saygılar.

23 Ağustos 2009 Pazar

Acaip milletiz.

Neden böyle dedim hemen açıklayayım.Islak bergen i internet aleminde olan herkes tanır bir acaip insan olarak kendi eğlencesi için videolar kaydeder.Şarkılar söylenir ıslanır duvarlara vurur ve bunları yaparken acaip eğlenir.Buraya kadar bir sorun yok herhalde.Bu konuda çoğu kişi hemfikirdir.

Fakat bana acaip gelen asıl nokta bu insanlar dalgasını geçen(evet herkes geçiyor biliyorum)ve işi abartıp ona adeta cevap olarak video yayınlayan insanlar.Tamam bergen komik hepiniz güldük eğlendik videoları payalştık sanal ortamda sakız ettik.Fakat siz ne yaptığınızı sanıyordunuz bu videoyu çekerken eğlendiniz fakat ben ve benim gibi bir espriyi sündürünce ne hale geldiğini böyle saçma videolarla görmek istemyen insanların süper acaip çılgın yaftalamalarına maruz kalmayı göze alabildiniz mi?.Bergen acaipti fakat sizin acaip bir yanınız yok yapılmışı tekrarlayan yeni nesil hababam pozisyonunda olduğunuzu farketmek için nasıl tepkiler almayı planladılar acaba.

islak bergen videosu burada

çakma bergen burada

Saygılar.

Not:Yazılarımda hala dilbilgisi sorunları var düzeltmek için uğraşıyorum.

22 Ağustos 2009 Cumartesi

Dream Tv den Facebook ile kampanya

Dream Tv Bi facebook uygulaması geliştirerek bir kampanya oluşturmuş.Dream Tv dinleyicisi ve Facebook kullanıcıları için güzel bir haber.İlk girdilerimde sosyal medya neden kullanılmıyor diye söyleniyordum daha 1 hafta olmadan Dream Tv güzel bir uygulama yapmiş.

Facebook kullanıcısıysanız burada vereceğim linkideki application(uygulama) i yükleyerek kampanyaya katılabilirsiniz.Detaylar aşağıda.

Ödül Detayları 
Kampanyaya hemen katıl, hediye kazanan 40 kişiden biri sen ol. Kampanyaya katılan 5 kişi Dream TV’den İmzalı Manga CD'si kazanacak. Ayrıca; kampanyaya en çok arkadaşını davet eden 5 Kişi Dream Hits 2009 CD'si ve 30 Kişi 2'li film DVD seti kazanacak. 

Hemen katıl, Dream TV'den bu armağanları kaçırma. 

Kampanya Başlangıç Tarihi 
18 Ağustos 2009 09:00 

Kampanya Bitiş Tarihi 
12 Eylül 2009 18:00

Dream Tv hayran sayfası burada

Uygulama linkide burada.

saygılar.

Feysbuk Enstantaneleri

( Açıklama ) 

Evet artık kabullenmek gerek ki neredeyse her iki kişiden beşinde facebook hesabı mevcut. Bu nasıl matematik dediğinizi duyar gibiyim e bi kişinin 2-3 tane hesabı olunca mecburen öyle bi denklem çıkıyo ortaya.Evimizin neşe kaynağı bu site şimdiden monotonlaşmaya başladı bile. Bu yazıda daha çok klasikleşen , klişeleşen kıssaca boku çıkan yorumlardan bi derleme ve değerleme şeyettim...

diye başlamış freyzan nickli arkadaş devamı burada

Yukarıdaki link sizi yönledireceği yer http://alkislarlayasiyorum.com/

Saygılar

20 Ağustos 2009 Perşembe

Sosyal medyada demokratik açılım.

Siyasette bir açılımdır aldı başını gidiyor.Herkes bir tarafa açılıyor sağ sola ,sola sağa, orta hem sola hem sağa açılıyor.Fakat sosyla medyada açılım için yapılan pek bir şey yok herkes kendi yolunda gitmekten başka bir şey yapmıyor.Facebook'ta sağ görüşlü arkadaşlarım daha sağ görüşlü olma, sol görüşlü olma arkadaşlarım daha sol görüşlü olma, muhafazakar arkadaşlarım daha muhafazakarlaşma eğilimleri göstermeye başladı.

Açılım  denilen olgu internet ortamlarında pek moda olmadı anlaşılan.Açılım yerine daha kapalı daha korumacı bir pozisyon aldı çoğu kişi.Acaba herkes facebookta olduğu gibi mi yoksa normalde kanlı canlı iken bambaşka biri mi? Galiba bu sorunun cevabı açık insanlar yüz yüze olduğunda daha kırıcı olabiliyor internet ortamında düşünmeden hareket edebiliyor.

Neyse açılımın neredeyse herkesin normal yaşamından daha özgür olabilidiği ortamada pek bir anlam ifade etmediği açık.Bu açılım sonucu acaba beklenildiği gibi mi olacak yoksa en sonunda herkes internet ortamında olduğu gibi mi davranmaya başlayacak.Asıl önemli olan konu şu an bu daha çok demokrasi daha çok özgürlük mü getirecek?

Twitter magazin servisi

Türkiye de pek popüler olmasa bie Abd de epey bir çılgınlık haline dönüşen twitter entrasan magazin haberlerine konu oluyor.Türkiye sosyal medyanın magazinsel yanını bir kaç sefer facebook olayları ile duyduk(Arda Turan ve Burcu Esmersoy).Twitter in magazin olaylarından bir kaçını söyle linkleri ile aşağıda vereyim.

Katy Perry in küvette pizza ile verdiği poz burada

Yine Katy Perry bu sefer arkadaşları ile bikinili bir fotoğrafi burada

Lindsay Lohan Üstsüz fotoğrafı burada

Sıkı bir Twitter fan ı olan Asthon Kutcher ile birlikte olan Demi Moore burada

Bütün linkler egotastic.com a ait linklerdir.

Saygılar.

18 Ağustos 2009 Salı

Facebook neden facetube'e dönüştü?

Bu soruyu ilk video paylaşma akınından sonra kendime sormaya başladım insanlar ne buluyorlarsa paylaşıyordu.Aynı videodan alt alta 3 tane olduğu günler hatırlıyorum.Neyse insanlar biraz video paylaşma işini iyice özümsedikten sonra mesaj veren video furyası başladı.Yok bu paylaşmazsan bizden değilsin,sıkıysa bunuda paylaşın,koptum yarıldım... vb.

En sonunda farkına vardım ki bu video paylaşma işinin asıl çıkışnoktası insanların kendi düşüncelerini özgürce anlatamaması olduğunun farkına vardım.İnsanlar kendini videolarla kliplerle anlatıyordu.Bu videolarla insanların karakter tahlilini yapr hale geldik.Artık insanların siyasi görüşü yaşam tarzını anlamak için saçına sakalına kıyafetine değil paylaştığı videoya bakar oldum.İnsanlar artık facebook listemde kategorize olmuş duruyorlardı.En sonunda facebookta gizle özelliğini kullanmaya başladım ne yazık ki insanlara hiç istemediğim bir şey yapmaya başladım sansür uygulamaya başladım.Sansürlemek insani gerçekten birsürü yükten kurtardığını farkettim .Bazı videoları izledikten sonra kafamda yorumlayıp "hadi oradan" demektense sansürledi sansürledim artık fazla bir video gelmiyor.Kimse artık benim gözümde bir kategoriye ait değil sansür benim hayatımda bir  işe yaradı en azından sanal dünyada.Arkdaşlarım sadece yüzyüze görüştüğüm şekilleriyle aklımda paylaştığı videolarla değil.

Birde evlemeliyiz diye video paylaşan arkadaşlar var ama onlar hakkında bir fikir yürüterek bir vakit kaybı olsun istemiyoruz.

16 Ağustos 2009 Pazar

Güzel bir derleme

Ülkemizde yeni yeni ünlü olmaya başlayan twitter i kullanan ünlüler hakkında bir çalışma yapılmış.Bir kaç ünlünün twitter adresini verip sizi yazınnın asıl sayfasına yönlendireceğim.

Bir kaç ünlü ve Twitter adresleri

Ayşe Özyılmazel – http://twitter.com/ayseozyilmazel

Fatih Altaylı – http://twitter.com/fatihaltayli

Sinan Güler – http://twitter.com/sinanguler

Sertab Erener – http://twitter.com/sertaberener

Yazının tamamı ve bir kaç ünlü adreslerinde burada http://cekidaut.com/

Çalışması için arkadaşa teşekkür ederiz saygılar.

14 Ağustos 2009 Cuma

Sosyal medya hakkında güzel bir yazi.

Hiç uzatmadan yazida adi geçen  Friendster in yerine yonja yi koyup düşünün arada bir fark olmadığı açıktır.Yonja ile friendster arasında elbette işleyiş farki vardır fakat piyasada rakiplerinin gerisinde kalma durumu pek farklı değildir.Yazı Ntvmsnbc sitesinde yer almakta ve linkide aşağıdadır.

Yazının tamamı burada

Yonja burada

Friendster burada

Saygılar

13 Ağustos 2009 Perşembe

Türk tv leri twitter i keşfediyor.

Evet twitter i efektif olaak kullanmaya başlayan bir program gördüm "spor servisi" .Fuat Akdağ ve Mehmet Demirkol u sabah 11 30 ta başlayan günlük spor gazeteleri üzerinden Türk spor dünyasına eğlenceli bir bakış atan bu program benim ilk olarak gördüğüm daha önce kullanan var mi bilmiyorum belki vardir ama ilk olarak sanırım Spor Servisi.

Ünlülerin spor ünlüleri tabii olarak twitledikleri yazıları programlarına taşıdılar.Türkiye de hala pek popüler olamayan twitter için müthiş bir reklam aslında.

Abd tv şovları twitter i sürekli gündemine taşıyordu Conan O brian in programi içinde twitter tracker diye bir bölüm var mesela ya da jimmy fallon sürekli twitter i referans vererek konuşmalar yapıyordu.Fakat tv lerimiz pek ısınamadı dolayısıyla insanımızda pek alışamadı twitter işine.Fakat twitter böylelikle iyi bir reklam furyası yakaladı.Sözlüklerde BUrcu Esmersoy unda sürekli twitterdan bahsettiğini okumuştum.

Twitter para harcamadan reklam yapıyor.Demek ki iyi ürün kendi reklamını kendisi yapıyor.Fazla uzatmaya gerek yok sanırım yazıda geçen kişilerin ve programların twitter adreslerini vereyim tam olsun.

jimmy fallon burada

mehmet demirkol burada

burcu esmersoy burada 

yazıda bahsetmedim ama yaz gecesi programının adresi burada

saygılar

11 Ağustos 2009 Salı

Facebook artik Friendfeed ile arkadaş.

web 2.0 uygulamalari arasinda önemli bir yere sahip friendfeed artık facebook ailesine katıldı.nasıl entegre olacak nasıl çalişacak sistem tam olarak kavrayamiyorum.Fakat bu işin friendfeed in daha izole ortamindan (Türkiye için konuşuyorum tabi ki) uzaklaşip biraz daha halka ineceği  ve muhtemelen eski ff kullanicilarini biraz rahatsiz olacağı bir gelişme.Facebook un Türkçeleşmesi ve nufus patlaması örneği olabilir.

friendfeed nedir diye sorar iseniz şöyle bir tanm getireyim.facebook twitter flickr ve gmail i bir arada kullanamaya yarayan bir site bir nevi her kapıyı açan maymuncuk misali.Neyse haber bu olay bu haberin linkini şöyle bir vereyim.Friendfeed facebook birleşmesi burada

Saygılar.

10 Ağustos 2009 Pazartesi

Niye kullanilmıyor bu web 2.0 oluşumu

Dikkati çeken bir konu var neden hiçbir elektronik veya teknoloji firmasi bu web 2.0 diye tanımlanan yeni nesil internet olluşumlarını kullanarak kampanya yapmiyor.Misal elektronik ürünleri satan bir fima facebook ve twitter durum güncellemelerine gün indirimde olan ürününü yazıp anlatmıyor. veya facebook üzerinden bir fan sayfası oluşturup buradan güncellemeye en erken yorumu yazan kişiye bir indirim çeki veya başka birşey hediye edilebilir.Tabi ki bu durumun muhtemeln piyango idaresi ile ilgili yükümlükleri vardir fakat dediğim firmalar elbette ki bu tarz bürokratik işlemleri herhangi birinden daha iyi yapabilir.

Bu işi iyi yapan hiç mi yi bir kurum yok elbette vardır bir iki örnekle aklıma gelenleri belirteyim. Axe bütün ulaşabildiği blogger kullanıcaların (tabi ki reklam alanında yazan ) kişleri tanıtım daveti ve thy nin yeni reklam kampanyası digital ajans konkuru linki tam işleyişi burada

Bir kaç gün önce tv haberlerine dahi konu olan bir ufak şeyle yazıyı bitireyim starbucks facebook ta fan sayfası en kalabalık olan marka imiş.Bu durum marka değerini ne kadar etkiler bu ayrı bir konu aslında bugünluk bu kadar

saygılar

6 Ağustos 2009 Perşembe

Sosyal medya eleştirileri.

Türk insani interneti kullanarak sosyalleşme işini çok sevdiğini herkes bilir.Hatta sosyalleşme evlenmeye gider.Fakat bu işin cılkının çıkması sanırım facebook denilen sosyalleşme sitesi ile oldu.Önceden herkes kendi çevresine ait bir sosyalleşme sitesi forumu veya benzer bir topluluk bulup kendi kafasına göre hereket ederdi.


Facebook çıktı çıkalı herkes kendini bir şekilde etiketleme çabası içinde birileri ben sağdayim ben soldayım bende şurdayım ben buradayım gibi.Arkadaş listemde ki arkadaşlarım bazıları sürekli milliyetçi içerkli videolar paylaşır bazılar solculukla ilgili yayınlar paylaşır kimisi ise dini elden bırakmaz.Ne yazık ki hiçbirine bir tarfımda değilsiniz diyemiyorum kimseyi kirmak istemiyorum kendi görüşüdür anlatmasına izin verilmelidir.Saygı duyulmasına gelirse ne yazık ki kimse kimseye saygı duymak zorunda değildir.Açılış yazını girizgahı biraz agresif oldu fakat blog yazılarının devamı böyle olmayacaktır sanırım.


Neyse bu blog yazılarına neden başladım yıllar yıllar sonra;
bildirgec.org içinde bir arkadaş fortune 100 şirketlerinin sosyal medyaya bakışlarını açıklamak için yapılan bir araştırmanın linkini ve içeriğini paylaşmış.Yazının linki şurada
O yazı içinde bulunan ve yazınında içeriğini kaba taslak anlatan veriler şunlardı.

"Fortune 100'deki şirketlerin %54'ünün Twitter hesabı, %32'sinin blogu ve %29'unun ise Facebook Fan sayfası bulunmakta."

Pekala Türk şirketleri bu konuda nerededir.Bu konu hakkında bir araştıma yapacak bir durumum yoktu rassgele iki şirket aklıma geldi ikiside türkiyenin iki büyük şirketi.Bİri Turkcell diğeri ise Teknosa teknoloji ile içi içe iki şirket.


Bu iki şirket yeni nesil medyada ne kadar etkili neler yapıyor.Turkcell in facebook fan page üyesi 4000 kişiden biraz fazla.Blog sayfası yok yada ben bulamadım.(blog dediğimde hani bu google varya her yeni haberini oradan duyuruyor).Teknosa için açılan fan pagete ise 1500 civari kişi üye var ve kurumsal bişey değil ve Teknosa blog sayfasıda bulunmuyor.


Bu iki örnek istisna olabilir fakat bu konuda bu kadar duyasız davranmaları büyük olmalarından mi yoksa web 2.0 i göz ardı etmelerinden dolayı mı bilemiyorum.


Twitter dan söz etmeyi unutuyordum az daha teknosa nin twiter hesabı yok fakat turkcell burada daha derli toplu bir durumda .Fakat twitter için ayni şeyi Türkiye için söyleyemeyeceğiz.


Sonuç olarak Türk firmaları bu konuda pek iyi durumda gibi durmuyorlar.Bunu söylemek kesinlikle benim haddime değil fakat ben görüpte onlar göremiyorsa yada tekrar söylediğim gibi görmemezlikten geliyorsa bu işi anlamak mümkün değil.


Saygılar

Facebook Sayfası